САС ПРЕКРАТИ ДЕЛОТО ЗА КОНФИСКАЦИЯ ИМОТИТЕ НА ХРИСТО БИСЕРОВ

Автор: 5 GmediA 16:46, 21 юни 2019
Източник: БГНЕС архив

Делото за конфискация на имоти срещу бившия зам.-председател на 42-то народно събрание от квотата на ДПС Христо Бисеров и семейството му бе прекратено от Софийският апелативен съд, съобщава Лекс. Съдът прие, че гласуваните от парламента спешни законодателни промени, с които изрично се регламентира, че гражданската конфискация не е обвързана с наказателното дело, противоречат на правото на Европейския съюз.

Председателят на САС Даниела Дончева е председател на състава и докладчик по делото срещу Бисеров, съпругата му Мария и доведения му син Ивайло Главинков (останалите членове на състава са съдиите Красимир Маринов и Капка Павлова). В определението си тя пише, че промяната в Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) (според която дори подсъдимият да е оправдан за престъпление или делото срещу него да е прекратено, това не е пречка за производството по конфискация) от 3 януари 2019 г. ясно и недвусмислено противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз.

На това основание съдът решава да приложи директивата, която има предимство пред националното законодателство. В документът се казва, че „конфискация означава окончателно отнемане на имущество, постановено от съд във връзка с престъпление“.

Апелативният съд осъжда КПКОНПИ да плати на Бисерови и разноски по делото за 51 900 лева, които първата инстанция е отказала. Относно възраженията, че хонорарите са прекомерни, САС казва, че не може да ги намали, защото по наредба това е минималният размер на адвокатските възнаграждения при искове за близо 2 млн. лв.

Общо гласували: 20

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
15 гласували / 75%
Да
5 гласували / 25%