ЕНЕРГИЙНИЯТ МИНИСТЪР ПЕТКОВА: НЕ СЪМ СЕ СРЕЩАЛА С НОВИЯ СОБСТВЕНИК НА ЧЕЗ

Автор: 5 GmediA 19:19, 21 юни 2019
Източник: БГНЕС

Държавата няма отношение към сделката за ЧЕЗ, която бе официално обявена след подписване на договор между чешката компания и българския „Еврохолд“. Това заяви в парламента енергийният министър Теменужка Петкова, която взе участие в дебат по промените в Закона за енергетиката, съобщава БГНЕС. Припомняме, че предстои сделката да бъде одобрена от българските регулатори преди да стане факт.

Енергийният министър съобщи, че не се е срещала с новия собственик. “Както винаги съм пояснявала, това е сделка, която се реализира по реда на чешкото законодателство. За нас е важно да бъде гарантирана сигурността на електроенергийната система на страната. Нашето законодателство е предвидило определени критерии, по които трябва да бъдат проверени тези потенциални желаещи да закупят активите на всяко едно електроразпределително дружество“, припомни още Петкова.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов заяви, че следят внимателно какво се случва със сделката. „Ако се стигне до КЕВР ще се постараем да създадем обективните критерии”, категоричен е Иванов.

ДПС упрекна властта, че сделката се осъществява непрозрачно и настоя да се произнесат компетентните регулаторни органи. “Ние смятаме, че тази сделка се осъществява в тежка корупционна тишина. Продажбата на най-големия електроенергиен разпределител, от което зависи цената на тока за българските граждани и бизнеса, а също така и националната сигурност, не може да се осъществява по такъв начин”, заяви депутатът Йордан Цонев.

От официалното изявление ЧЕЗ става ясно, че „Еврохолд” планира да финансира придобиването и рефинансирането на съществуващи заеми от български компании на ЧЕЗ Груп отчасти със собствени ресурси, отчасти със заеми от водещи световни банки“.

Продажбата включва всичките седем български дружества. ЧЕЗ навлезе на българския пазар през 2004 г., като закупи две трети дял в три дистрибуторски компании. През 2007 г. разпределението е отделено от електроснабдяването („отделяне“) и е създадена ЧЕЗ Разпределение България АД. В момента ЧЕЗ Разпределение доставя електроенергия на приблизително 3 милиона клиенти. През 2018 г. ЧЕЗ Електро България и ЧЕЗ Трейд България продадоха 10.5 TWh електроенергия на крайни клиенти.

Еврохолд България АД е основен играч в Централна, Източна и Югоизточна Европа и някои страни от бившия Съветски съюз. В същото време Еврохолд е най-голямата публично търгувана компания в България и акциите й се търгуват на Българската и Варшавската фондови борси. Дъщерните дружества на Еврохолд са активни в застраховането, лизинга, продажбите на автомобили, управлението на активи и инвестиционните услуги в 12 европейски страни.

БГНЕС

Общо гласували: 14

Анкета

КАКВО ПРАЗНУВАТЕ ДНЕС - ДЕНЯТ НА ВЛЮБЕНИТЕ ИЛИ ДЕНЯТ НА ЛОЗАРЯ?
Трифон Зарезан
8 гласували / 57.14%
И двата празника
3 гласували / 21.43%
Не празнувам
3 гласували / 21.43%