„ЕВРОХОЛД“: „КОГАТО БЪЛГАРСКИ АКТИВ ОСТАНЕ В БЪЛГАРСКА КОМПАНИЯ, ТОВА Е ПЛЮС ЗА СТРАНАТА"

Автор: 5 GmediA 13:01, 25 юни 2019

От компанията "Еврохолд", която е пред финализиране на сделката за придобиване на българските активи на ЧЕЗ призоват политиците и "жълтите медии" да се въздържат от коментари за връзки на дружеството с властта. Ръкоовдството на българския холдинг намекна, че Комисията за финансов надзор може да се самосезира за пазарни манипулации.

Причината за това са редица политически изказвания и медийни публикации, навеждащи на мисълта, че зад "Еврохолд" стои бившият втори в ГЕРБ Цветан Цветанов и се спрягаше, че сделката на "Еврохолд" е минала тихомълком благодарение на политически протекции.

Днес в студиото на bTV говори Асен Христов, председател на надзорния съвет на "Еврохолд". От дружеството се надяват до края на годината да получат всички регулаторни разрешения, за да придобият българските активи на ЧЕЗ, заяви Христов. По време на интервюто на Христов бе показана и извадка от Търговския регистър, според която преди десетина години той и настоящата парламентарна шефка Цвета Караянчева са били в общо дружество. Става въпрос за завода на "Формопласт" в Кърджали, на който Караянчева в миналото бе директор и това е публично известно. Христов отговори така:

„- Аз се гордея, че съм един от първите работодатели, оценили качествата на г-жа Караянчева, и съм я направил директор на завод, който беше в нашите активи. След това го продадохме.

- Тя е била ваш подчинен? - попита водещият.

- Ние й гласувахме доверие. Аз не виждам нищо лошо. Означава, че сме оценили качествата й. Аз съм сигурен, че г-жа Караянчева пази хубави спомени.“

"Цената на тока не зависи от нас да я качваме или сваляме", каза още Христов. Припомняме, цената на тока се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране на база предложенията и от трите енергоразпределителни дружества.

Часове преди появяването си пред bTV Христов заяви пред журналисти, че след приключване на сделката за българските активи на ЧЕЗ, от "Еврохолд" ще се концентрират върху намаляването на загубите по преносната мрежа. За това няма да се наложи сериозно увеличение на цената на тока, увери Асен Христов."Мисля, че нито един от моите колеги няма да бъде против да предложим място в Борда на директорите на "Разпределение енерго" в бъдеще на един държавен представител", каза той.

 

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 66.67%
Да
3 гласували / 33.33%