МИНИСТЪР КИРИЛОВ vs СЪВЕТЪТ НА ЕВРОПА: МОЖЕ ЛИ ДА СЕ РАЗСЛЕДВА ГЛАВНИЯТ ПРОКУРОР?

Автор: 5 GmediA 15:20, 28 юни 2019

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов продължава да твърди, че срещу главният прокурор може да се водят наказателни преследвания и че проектът му за промени в закона ще улесни това, въпреки становищата на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) и Съвета на Европа, пише „Дневник“.

Припомняме, че вчера в прессъобщение на Съвета на Европа се посочва, че няма достатъчно гаранции за започване на независимо разследване срещу главния прокурор. Според институцията предлаганите законодателни промени от Кирилов не само не гарантират независимо и ефективно разследване срещу главния прокурор, какъвто е конкретният проблем за България, но биха затруднили още повече започването на разследване срещу първия обвинител.

Днес, в кулоарите на парламента, министърът на правосъдието изрази мнение, че и сега има механизми, според които може да се проведе разследване срещу главния прокурор, "стига да има кой да го направи". "Даже напротив, посочвам по въпроса за Лозан Панов, ние даваме свръхзащита на г-н Панов с тези мерки, които сме предложили", каза Кирилов, без да бъде питан, за критиките, че проектът му е направен за да поиска оставката на председателя на Върховния касационен съд – Лозан Панов.

На въпрос как точно подчинените на главния прокурор ще го разследват Кирилов каза: "Абсолютно свободно може да бъде разследван по правилата на Наказателнопроцесуалния кодекс."

Кирилов отрече той и властта да са уплашени от главния прокурор и доказателство за това било, че темата с правомощията на главния прокурор се извежда на дебат. Според него това било тезата на "някои медии, които героизират един от "тримата големи"".

Кирилов продължава да твърди, че в становищата на Съвета на Европа няма критика към неговите идеи за промяна на закона. И тъй като ще изпълняваме това решение (на ЕСПЧ - бел. авт.) би следвало да решим изцяло този въпрос концептуално – за "тримата големи", каза Кирилов. Той пое ангажимент да направи максимално широки консултации и ако има време за консултации с Венецианската комисия ще поиска тълкуване, както и от Конституционния съд за статута на "тримата големи".

Правосъдният министър се надява промените в закона за съдебната власт да влязат в пленарна в септемврийската сесия.

Попитан как му е дошла идеята да заяви, че ще си подаде оставката, ако не падне мониторинговият доклад за България до края на мандата на тази Европейска комисия, Кирилов каза: "Отвътре ми дойде." Той припомни, че и като областен управител на София си е подал оставката, и като общински съветник от ГЕРБ - също. "Смятам, че това е залог за добросъвестна работа. Всички да знаят, че нямат проблем с правосъдният министър и той може да си отиде във всеки един момент - или най-късно през октомври месец", коментира Кирилов.

 

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 21 септември 2019
Този е поставен най- вече да изпълнява мръсните поръчки на мафията!А те са: да бетонира,а не да има възможност да се разследва дон Цацарезе,същевременно да се изхвърли Лозан Панов от престъпната система която трябва да е правосъдна-тъй като им казва на висок глас ,че са корумпета и престъпници в тоги!Другите му мръсни поръчки са да осъкати още системата така че те да са недосегаеми за критика и справедливост и същевременно да удрят безнаказано всеки който има смелостта да търси законност и справедливост!Това е мафия която действа от позициите на държавните институции!Аз няма да се уморя да повтарям,че българските държавни институции са приватизирани и са станали частни на мафията и сега мафията ни репресира с тези де факто частни институции!Ние сами си плащаме на тези частни мафиотски институции да ни ограбват и репресират!На това в държава членка на Европейският съюз където уж има власт на народа( демокрация) му казват ,че има ценности и справедливост!?Има ценности и справедливост,но по мафиотски!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 92

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
55 гласували / 59.78%
Борислав Игнатов
18 гласували / 19.57%
Борис Бонев
15 гласували / 16.3%