ПЕТРОВДЕН Е!

Автор: 5 GmediA 07:34, 29 юни 2019

Днес православната църква почита паметта на двамата Христови апостоли - Петър и Павел, ученици на Иисус Христос.

Според Библията и двамата са изтърпeли много страдания и гонения в името на христовото учение, наречени са "първовърховни престолници и вселенски учители".

Легендата разказва, че Свети Петър бил беден рибар от Галилея, а Свети Павел, с юдейското име Савел, бил римски чиновник и гонител на християните. На път за Дамаск Свети Павел видял Христовата светлина, ослепял и след като отново прогледнал, станал ревностен християнин. И двамата равноапостоли се разпънати на кръст в Рим по времето на император Нерон през 67 година.

Петровден е сред най-тачените летни празници.

Традицията днес повелява да се пренесе жертвено животно в чест на светеца - обикновено се коли "петровско пиле". Рано сутринта жените носят в черквата колак и ранни ябълки - петровки. Осветени от свещеника, те носят здраве.

Според народните вярвания Свети Петър е ключар на райските порти и главен съдник на човешките грехове, който определя коя душа е праведна и достойна да влезе в рая.
Празникът е и за предпазване от огън, пожар, гръмотевици и град.

В някои краища Павловден се празнува отделно на 30 юни и се нарича Пальовден (от глагола "паля"). В народния календар Петровден се предшества от Петровите Заговезни, които започват с първата седмица след Петдесетница. В този ден завършва постът и се отговява с младо петровско пиле. Празникът съвпада с времето на жътвата и на него се работи, обикновено през първата половина на деня. 
В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора. 

Имен ден празнуват:Петър, Павел, Павла, Петрана, Полина, Павлина, Петя, Камен

 

Общо гласували: 22

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 72.73%
Да
6 гласували / 27.27%