ПРЕЗИДЕНТЪТ ТРЪМП: ТЪРГОВСКИТЕ ПРЕГОВОРИ С КИТАЙ ВЪРВЯТ В ПРАВИЛНА ПОСОКА

Автор: 5 GmediA 09:04, 29 юни 2019

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че търговските преговори с Китай "вървят в правилната посока" след "отлични" преговори в събота с китайския му колега Си Цзинпин, в който според съобщенията Вашингтон се е съгласил да отложи въвеждането на нови наказателни мита.

Преговорите, засегнали страховитата търговска война между двете най-добри икономики в света, се проведоха в кулоарите на срещата на Г-20 в японския град Осака, и всички следяха дали двамата държавници ще постигнат примирие.

"Имахме много добра среща с китайския президент Си", каза Тръмп след разговорите. –„Бих казал отлична“.

"Веднага се връщаме в правилната посока", добави той, без да сподели подробности за каквото и да било споразумение.

Очакваше се двете страни да излязат с официални изявления по-късно, но китайските държавни медии заявиха, че Вашингтон се е ангажирал да не налага никакви нови мита върху износа на Пекин и че двете страни са се съгласили да възобновят търговските и икономическите преговори.

Резултатът вероятно може да се разглежда като победа, но експертите предупреждаваха преди срещата, че е малко вероятно пълно споразумение, а по-скоро примирие, чрез което ще се избегне налагането на нови наказателни мита, което би било положително развитие.

Тръмп възприе помирителен тон след пристигането си в Япония за срещата на върха на Г-20, въпреки че каза, че китайската икономика върви "надолу", преди да се насочи към Осака, и изглежда има желание да постигне споразумение.

Той каза, че е готов за "историческа" сделка с Китай, когато лидерите започнаха срещата си и Си му каза, че "диалогът" е по-добър от конфронтацията.

Няма непосредствени подробности за темите, които са обсъдили Тръмп и Си, включително дали е била засегната конфликтната тема за китайската телекомуникационна компания Хуауейi.

Вашингтон забрани дейността на компанията поради опасения във връзка със сигурността и според съобщенията Китай искаше ограниченията да бъдат отменени, което би било едно от условията на всяко търговско примирие./БГНЕСКОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 17

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТОЛ СИСТЕМА?
Не
11 гласували / 64.71%
Да
6 гласували / 35.29%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%