РУМЪНИЯ ЗАПОЧВА НОВИ СОНДАЖИ ЗА ПЕТРОЛ И ГАЗ В ЧЕРНО МОРЕ

Автор: 5 GmediA 12:53, 2 юли 2019
Източник: БГНЕС

Най-голямата румънска енергийна компания OMV Petrom започна нови сондажи в плитките води на блок „Истрия“ в Черно море. До края на годината се планират два сондажа, които изискват инвестиции от над 30 милиона евро.

„Ние сме ангажирани с Румъния и инвестираме значителни суми за обезпечаване на енергийните доставки в страната. В блок „Истрия“, намиращ се в плитките води на Черно море, се добива петрол и газ от повече от 30 години. Въпреки че находищата се експлоатират отдавна и са достигнали своя пик на добив преди години, устойчивите инвестиции и адекватните инженерни решения ни позволяват да извлечем допълнителни ресурси“, заяви Петер Цайлингер, член на борда на директорите OMV Petrom, който отговаря за офшорния добив.

Двете сонди ще бъдат пробити на над 2000 метра под морското дъно в район, където дълбочината на водата е приблизително 50 метра. Целта е да се увеличи производството на петрол и газ от находището „Лебеда Изток“, което е открито през 1979 г.

Новите сондажи са продължение на инвестиционните проекти за офшорен добив в плитките води на Черно море, приблок „Истрия“. В периода между 2014 и 2018 г. в тази дейност вече бяха инвестирани над 350 милиона евро. Това включва пробиването на десет нови сонди и модернизирането на системата за транспортиране и производство на въглеводороди.

В момента OMV Petrom извършва проучвания и производство в плитките води на Черно море в блока „Истрия“ и в дълбоките води „Нептун дийп“. Последното се осъществява съвместно с американския петролен и газов гигант „ЕксонМобил“. Coндaжът щe бъдe нa дълбoчинa oт нaд 2 000 мeтpa пoд мopcĸoтo дънo пpи нeйнa дълбoчинa oĸoлo 50 мeтpa.

Добивът на петрол и газ в блок „Истрия“ възлиза на около 25 000 барела дневно. Това представлява около 17% от производството на групата в Румъния. През 2018 г. добивът на петрол и газ в Черно море е бил достатъчен, за да задоволи нуждите от енергия на 1 милион домакинства за една година или за горивото на 3,5 милиона леки коли. 

"Блoĸ "Иcтpия" имa иcтopия oт нaд 30 гoдини дoбив нa пeтpoл и гaз. Bъпpeĸи чe нaxoдищaтa вeчe ca в зpял eтaп и дocтигнaxa пиĸa нa дoбивa пpeди гoдини, ycтoйчивитe инвecтиции и дoбpи инжeнepни peшeниe ни пoмoгнaxa дa oтĸлючим дoпълнилтeни pecypcи и дa oтлoжим cпaдa нa пpoизвoдcтвoтo", зaяви Πeтep Цaйлингep, члeн нa бopдa нa ОМV Реtrоm.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 15

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
11 гласували / 73.33%
Не
2 гласували / 13.33%
Не мога да преценя
2 гласували / 13.33%