МИНИСТЪР КИРИЛОВ УВОЛНИ ШЕФА НА ЗАТВОРИТЕ ЗАРАДИ МНОЖЕСТВО СИГНАЛИ ЗА НАРУШЕНИЯ

Автор: 5 GmediA 10:14, 4 юли 2019
Източник: Снимка БГНЕС

„Множество сигнали за нарушения в затворите е една от причините за поисканата оставка на шефа на центровете за лишаване от свобода“. Това обясни правосъдният министър Данаил Кирилов пред Нова тв.

„Това е една тежка система с множество проблеми по отношение на храненето, на самите цени на храните в лавките на затворите, където се твърди, че има сериозна надценка, както и по отношение на проведени процедури за възлагане на обществени поръчки, които са неуспешни“, сподели Кирилов.

Според него има основателни възражения и от страна на арестуваните бизнесмени Евгения и Николай Баневи. „Голяма част от тях успях да установя лично на място. Част от тях имат известно основание. Дайте ми възможност да се предпазя от посочване на основания за уволнението в този период. Виждате, че заповедта не е връчена”, каза министърът.

Преди дни Кирилов беше на посещение в следствения арест на бул. „Г.М. Димитров“, след като задържаната там Евгения Банева се оплака от условията в жалба от 18 страници.

По думите на министъра заповедта за освобождаване от длъжност на директора на затворитевсе още не е връчена заради предоставен болничен лист от негова страна.

,,Вероятно преди връчването на заповедта се е разболял. Разбира се, имам правната възможност да обжалвам болничния лист, но няма да го направя. Ще му връча заповедта, щом му изтече болничният. Но това не е проблем, защото така или иначе съм издал заповед за заместване'', обясни Данаил Кирилов.

„Имаме огромен обем от сигнали за нарушения в затворите. Имаме разпореждания от прокуратурата ние да извършим определени проверки за нарушения. Инспекторатите в министерството работят. Надявам се да успеем да направим качествени проверки”, коментира правосъдният министър.

Според него е възможно, чрез увеличаване на мерките да се подобри дисциплината и
„да се преодолеят някои вероятно корупционни практики в надзорно охранителния състав, така че да се ограничи тази практика и да се сведе до изискванията, които са по закон".

Кирилов коментира и дейността на КПКОНПИ: ,,По мое убеждение КПКОНПИ работи ефективно и не съжалявам, че този орган бе създаден. Дори считам, че КПКОНПИ връща доверието в правната ни система и във възможността държавата да се пребори с корупционната практика. Но като цяло укрепването на доверието трудно се получава, тъй като това е един процес. А ''апартаментгейт'' беше част от възстановяването на доверието в системата''.

,,Искам да напомня, че и сега главният прокурор и председателите на върховни съдилища могат да бъдат обект на разследване при установени престъпления, но това е въпрос на кураж и на конкретни хора'', завърши правосъдният министър относно питане за правомощията на ''тримата големи'' в съдебната ни система.

 

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 92

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
55 гласували / 59.78%
Борислав Игнатов
18 гласували / 19.57%
Борис Бонев
15 гласували / 16.3%