МИНИСТЪР ПЕТКОВА УВЕРИ: СПЕКУЛАЦИИ С ЦЕНАТА НА ТОКА НЯМА, АЕЦ "КОЗЛОДУЙ" Е ЕДНА ОТ НАЙ-СИГУРНИТЕ В СВЕТА

Автор: 5 GmediA 09:52, 5 юли 2019

Няма спекулации с цената на тока за бизнеса. Това обяви пред Нова телевизия енергиният министър Теменужка Петкова и препоръча за по-голяма прогнозируемост бизнесът да сключва дългосрочни договори за доставката на ток.

"Трябва да се върви към пазарни обединения със съседни страни", каза Петкова и допълни, че българският бизнес има възможност да получава намаление на електрическата енергия още от края 2015 г. Стотици са фирмите, които се ползват от отстъпката, която достига до 85%, смята тя.

„Стотици са фирмите в България, които се ползват от тази отстъпка. В рамките на тази компонента отстъпката достига до 85%”, каза още тя.

Петкова обясни, че пазарът на електроенергия в България е разделен на два сегмента. „Единият е пазарът за битови потребители, на който цената се определя от КЕВР и малкият бизнес, който е присъединен към мрежи ниско напрежение. Бизнесът и индустрията от 2012 година купува своята електроенергия от свободния пазар”, посочи тя.

По думите й от 2016 година у нас има борса за търговия с електрическа енергия. „Тя разполага с три платформи за търговия – „ден напред”, платформа за търговия в рамките на деня и платформа за двустранна търговия. Това, което се случва като проблем и това, което се наблюдава в началото на всеки месец, се случва в търговията „ден напред””, категорична бе тя.

Според Петкова тя не е платформа, на която бизнесът трябва да закупува своята електрическа енергия изцяло. „По-предвидимо и устойчиво като решение е да се закупува енергия на платформата на базата на двустранни договори, а на платформата „ден напред” трябва да се закупуват количества енергия, които в определен момент не достигат”, категорична е Теменужка Петкова.

„Между 60-63% от електрическата енергия, която се търгува на борсата е с произход от дружествата от държавната енергетика“, обясни Петкова и допълни, че другата част е от друг играчи на пазара.

Теменужка Петкова призова да се направи анализ на състоянието на пазара, за да се види какъв е генезисът на цените и да се предприемат мерки.

Запитана "за" или "против" оставката на изпълнителния директор на Националната енергийна компания (НЕК) Петър Илиев, Петкова изтъкна, че той е професионалист с опит и си върши добре работата. По думите на Петкова, той се справя добре и адекватно със ситуацията, защото НЕК е сложно дружество за управление.

Петкова коментира и аварията на шести блок на АЕЦ „Козлодуй": "Не бива да се спекулира с темата за аварията на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй". Тя е една от най-сигурните в света и отговаря на най-високите стандарти за безопасност. Веднага след аварията имаше информация на сайта, беше пуснато и прессъобщение до всички медии”.

По темата за придобиването на ЧЕЗ от "Еврохолд" Теменужка Петкова посочи, че подобен тип сделки се реализират от чешката държава и се реализират по чешкото законодателство. „Българската държава няма как да влияе и въздейства на подобен тип сделки”, категорична бе тя.

 КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 23 септември 2019
Като си в чумавата шайка толкова време,няма как да не прихванеш от чумата!Тази беше що годе нормална,но сега с паталогичните и лъжи започна много да и личи ,че чумата я е. поразила тотално! С безкрупулните си лъжи прикриват огромната мафия в енергетиката ,краденето,голямата " дупка" от пет милиарда лева!Някой ден това безобразие ще се срине и ще се разкрият големите зулуми на мафията в енергетиката и всичко това ще се плаща от бедните български граждани!Вместо да влизат в затвора мафиотите и мафиотиците( политици на мафиотска служба) ,затягат все повече и повече репресиите ,лъжите. над хората,за да крадат все повече и все повече!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 99

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
59 гласували / 59.6%
Борислав Игнатов
19 гласували / 19.19%
Борис Бонев
16 гласували / 16.16%