90% ОТ ИНТЕРНЕТ НАРКОМАНИТЕ СА ДЕЦА С ПРОБЛЕМИ В СЕМЕЙСТВОТО

Автор: 5 GmediA 12:35, 9 юли 2019

Пристрастяването на децата към интернет е сериозен проблем. Когато едно дете отиде във виртуалното пространство, неговото развитие спира.  Това заяви пред РИА Новости Олга Карабанова, ръководител на катедрата по възрастова психология в Московския държавен университет.

От 2 юли до 5 юли в Москва се проведе 16-ият Европейски психологически конгрес, в който взеха участие представители на 83 държави. Експертите обсъдиха особеностите на психологията на различните възрасти, мотивацията за учене, взаимоотношенията между деца и родители и проблемите на самоопределението. Сред най-важните, не само за научната общност, но и за повечето хора теба бе безопасността на децата в интернет.

“Всеки човек иска успех и постижения. Ако няма такова нещо в реалния живот, ако детето е слабо в училище, няма хоби, връстниците му го отхвърлят, родителите му не се интересуват много от него, то в него се появява желание да си намери ниша, където лесно да успее без особени трудности. Такава ниша са компютърни игри или социални мрежи, където можете да настроите живота си така, както искате, да получите уважение и признание”, обясни Карабанова.

По думите й, за да бъдат предпазени децата е необходимо да се развива медийната компетентност, информационната грамотност. “Това е способността не само да се търси, съхранява, защитава информацията, но и критично да се третира съдържанието, което ви се предлага, да се разпознават техниките на манипулиране на съзнанието”, обясни експертът.

Човек няма да има интернет зависимост, ако в реалния си живот има хобита и приятели. Така че е необходима проста превенция: да се намери мястото, където детето може да бъде успешно, да работи така, че да има приятели. И много родители, които не искат шумни момчета и момичета да дойдат в къщата им и да донесат мръсотия. На детето не му е позволено да си води гости и то отива в мрежата“, каза още психологът.

Тя призова родителите да се ангажират с децата си дори и в предучилищна възраст, така че в живота на малчуганите да има игри, рисуване, музика, танци, спорт.

Олга Карабанова обаче подчерта, че е изключително важно родителите да не въвеждат система на строг контрол спрямо децата си, тъй като в юношеството това предизвиква съпротива и агресия, загуба на контакт с родителите. „Трябва да отхвърлим авторитарните методи на образование“, каза тя и допълни: „Това не означава, че е необходимо напълно да се откажем от контрола. Днес в психологията те използват термина "мониторинг". Мониторингът предполага родителска осведоменост за това къде е детето, какво прави, с кого е приятел, с какви проблеми и интереси има. Но в същото време възрастните не се намесват, докато не възникне опасна ситуация”.

Деветдесет процента от интернет наркоманите са деца, които имат семейни проблеми. Това могат да бъдат конфликти между съпрузи, принуждавайки детето да се изключва и да влиза във виртуално пространство, където се чувства комфортно. Но дори и да няма проблеми в семейството, сигурно има някакви проблеми: например, юношата не се приема от съученици”, каза експертът и подчерта, че родителите трябва да комуникират повече с децата си, да обсъждат техните проблеми и безпокойства.

По думите й екстремиски групи примамват деца, които се оплакват в социалните мрежи за проблеми в семейството или че нямат приятели.

 

Превод: Силвия Димитрова, 5GMedia

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 17

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТОЛ СИСТЕМА?
Не
11 гласували / 64.71%
Да
6 гласували / 35.29%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%