ДАЧИЧ ОБВИНИ МЕДИИТЕ ЗА СКАНДАЛА С БЪЛГАРСКИЯ ПРЕМИЕР: ИНТЕРПРЕТИРАЛИ ГРЕШНО ДУМИТЕ НА БОРИСОВ

Автор: 5 GmediA 14:45, 9 юли 2019
Източник: Снимка: Архив, БГНЕС

Сръбският вицепремиер и външен министър Ивица Дачич обвини сръбските медиите за погрешна интерпретация на думите на българския премиер и съответно за неговото скандално поведение спрямо България и Борисов.

“Очевидно има погрешна интерпретация на думите на Борисов - най ме изненада това, което обявиха нашите медии. Както анализирахме с министърката, премиерът Борисов всъщност отговаря на питане дали Борел ще е пристрастен, защото Испания не признава Косово. Това съществено за мен променя контекста на изявата му“ каза Дачич по време на среща с българския външен министър Екатерина Захариева, предаде БГНЕС.

„Сътруднича си с Борисов от много години бях изненадан от интерпретациите на думите му в нашите медии. Изчистихме всичко това с министър Захариева. Искаме с България добри отношения, приятелски, съюзнически и стратегически, защото това е в интерес на двете страни и двата народа. Благодарни сме на България за помощта в европейската интеграция. България може да разчита на Сърбия. Впечатлението в България бе, че нападам Борисов, но всъщност съм реагирал на нещо, което Борисов не е казвал. Тъй като не съм днес в Сараево, там бяхме заедно със Захариева, искам да кажа, че тази тема е затворена и както Бойко е казал: Да вървим напред!”, добави още Дачич.

Двамата участваха в неформална среща на министрите на външните работи от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в словашкия курорт Високи Татри.

Екатерина Захариева подчерта пред Дачич, че изказването на премиера Борисов в Познан е съвсем коректно политически и юридически, че реакцията му е била категорично неприемлива за България и не помага на приятелските ни двустранни отношения. Фактът, че 23 държави от ЕС, една, от които е България, са признали Косово, не може да попречи на двустранните ни отношения, а България винаги е подкрепяла Сърбия в европейската й интеграция, бе категорична Захариева. 

Общо гласували: 12

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
9 гласували / 75%
Да
3 гласували / 25%