ПРАЗНУВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ШОКОЛАДА

Автор: 5 GmediA 08:35, 11 юли 2019

11 юли е Световният ден на шоколада. Освен този празник съществува и Международен ден на шоколада (International Chocolate Day), отбелязван на 13 септември. В Съединените щати имат още два „шоколадови“ дена: 7 юли и 28 октомври.  Независимо кой е истинският празник, това е повод да не устоим на сладкото изкушение.

За пръв път французите решават да отбележат шоколада по специален начин през 1995 г., след което инициативата им е продължена и в САЩ. Постепенно празникът придобива голяма популярност и в редица европейски страни.

Известно е, че родина на шоколада, както и на какаовото дърво, е Централна и Южна Америка. Маите, а по-късно и ацтеките в продължение на столетия смесвали счукани и изпечени какаови зърна с вода, след което добавяли към сместа люта чушка. В резултат се получавала горчиво-люта, пенлива и тонизираща напитка, която се пиела студена. Ценното какао било използвано като жертвоприносителен дар към боговете, а също и като платежно средство. Например, според ценоразпис, датиращ от 1545 г., една пуйка е струвала 200 какаови зърна, а един заек – 100. Също така някои такси били събирани под формата на какаови зърна. Едва по-късно испанското песо заменило ценното кафяво зърно като платежно средство в покорената империя на ацтеките.

Съвременният период в историята на шоколада започва с холандеца Конрад ван Гутен (1801-87), който патентова в 1828 година евтин метод за получаване на какаово масло от какаовите зърна. Това откритие позволило направата на твърд шоколад, който постепенно измества от менюто на европейците течната му форма. Прието е да се смята, че първата плочка шоколад е произведена в 1847 година в английската сладкарска фабрика J. S. Fry & Sons.

В началото на XIX век горещият шоколад бил продаван в аптеките като средство, даващо сили и бодрост.

В състава на шоколада влизат голямо количество мазнини и захар (27 г и 54 г съответно на 100 г черен шоколад), затова прекомерната му консумация носи риск от затлъстяване и захарен диабет. От друга страна, шоколадът съдържа вещества от групата на флавоноидите, които присъстват и в червеното вино и гроздето, като според различни изследвания, те са полезни за сърцето и кръвоносната система.

Половин блокче черен шоколад може да се консумира всеки ден, без да вреди на здравето, но е по-добре да го консумираме през първата половина на деня, тъй като е висококалоричен продукт и съдържа вещества, които ни ободряват, твърдят лекари.

И така, нека да започнем деня с блокче шоколад и много настроение!

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 66.67%
Да
3 гласували / 33.33%