ДЪРЖАВЕН ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“ ОТКРИ 15 „СЪМНИТЕЛНИ“ КЪЩИ ЗА ГОСТИ, КОИТО НЕ ФУНКЦИОНИРАТ КАТО ТАКИВА

Автор: 5 GmediA 19:02, 11 юли 2019
Източник: БГНЕС

Двуседмичната проверка на екипите на Държавен фонд "Земеделие" е установила, че 15 къщи за гости не функционират като такива. Субсидията за тях в размер на 4,5 милиона лева ще бъде изисквана в този размер обратно. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Като нарушения при 15-те къщи за гости се посочват липсващи документи и категоризация, както и регистри за гостите. Това говори, че къщите за гости не са функционирали като такива. 4 от 15-те къщи се намират в Софийска област, 2 са в област Благоевград, 2 се намират в област Пазарджик, в област Варна, Добрич, Видин, Шумен, Ловеч, Пловдив и Разград има по една къща за гости, които не функционират по предназначение. Няма информация до този момент някоя от тези къщи да е свързана със служители във Фонд "Земеделие". Ние няма какво да крием, категорична беше Танева.

Миналият месец беше съобщено, че започва проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5-годишният мониторингов период не е изтекъл. От всички платени 746 проекта, в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева. Проверките целяха да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности.

Танева обясни, че са били проверени общо 295 къщи – 288 къщи в мониторинг и 7 извън мониторинг. Тези 7 къщи е било поискано да бъдат поверени от медиите, които присъствали на проверките. „От проверката на екипите на ДФЗ се установяват други 74 къщи за гости, при които са установени и с в процес на установяване различни други отклонения от заявените за изпълнение различни дейности и постигане на цели в проектите си“, заяви министърката. Тя посочи и че санкцията, която би била наложена според вида нарушение по правилата на Фонда варира от 5 до 15% от стойността на платената подкрепа.

Докладите от тази проверка ще бъдат предоставени на прокуратурата по повод извършваната от тях проверка в тяхна подкрепа. „Нашата проверка се извършва за функционирането на проектите като такива, като къщи за гости, за изпълнение на целите, а прокуратурата извършва проверка по повод на спазване на съвсем различно законодателство“, заяви Десислава Танева.

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 18 септември 2019
И тук мафиотска шпакловка!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 76

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
45 гласували / 59.21%
Борислав Игнатов
14 гласували / 18.42%
Борис Бонев
14 гласували / 18.42%