ГРАЖДАНИ ОТ ЕЛИН ПЕЛИН НА ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗАВОД ЗА ПРЕРАБОТКА НА ПЛАСТМАСА

Автор: 5 GmediA 06:36, 12 юли 2019

Граждани от община Елин Пелин излизат на протест на 13 юли срещу кмета на общината Ивайло Симеонов и по-конкретно срещу негово решение да бъде построен завод за преработка на пластмаса.

„Излизаме на протест за да защитим бъдещето на семействата и децата си!“, се казва в писмо до медиите на инциатива „ Бъдеще на община Елин Пелин“.

5GMedia публикува цялата позиция на гражданската инициатива, без редакторска намеса:

„От една година водим битка с кмета на общината г-н Ивайло Симеонов, избран от името на ВМРО, и неговата администрация. Община Елин Пелин и в частност кметът издадоха заповед за строеж на склад за безалкохолни напитки, а вместо склад се построи завод за преработка на пластмаса с капацитет 35 000 000 ( тридесет и пет милиона) килограма годишно. Нарушавайки всички правила, без направен ОВОС, без съгласуване с гражданите на общината, без да е гласуван проекта и разрешението от Общински съвет, без да се зачитат правата на гражданите на общината.

Проектът е записан като регионален, а се оказва, че завода ще приема боклук от Гърция и Германия, тоест дори не е национален, а международен.

Заводът вече е построен, въпреки всички наши усилия да бъде направен ОВОС. Вонята на боклук и отпадъци е вече налице!

Заводът няма право да работи, защото има заведено дело по решението на кмета от общински съвет, по инициатива на общинските съветници от партия ГЕРБ и от Роден край - възраждането, но работещи там хора твърдят, че той вече функционира.

В началото бяхме обезпокоени, търсихме информация и отговори, но получихме отказ от достъп до информация и хули лично от кмета Ивайло Симеонов и общинските съветници от ВМРО.

Не веднъж сме казвали, че НЕ сме против изграждането на предприятия за преработка на пластмаса. Против сме изграждането на такива съоръжения без съгласието на гражданите, без съгласието на Общински съвет, без никаква информация и без извършването на ОВОС. Излизаме на протест! Обединяваме се с протеста на с. гара Елин Пелин организиран от нашите съграждани.

Протестът ще се проведе на 13.07.19г. (събота) от 09:00 часа в с. Гара Елин Пелин в края на жп надлеза в посока град Елин Пелин. Задаваме и въпрос към министър председателя, г-н Бойко Борисов: Г-н Борисов, в едно от изказванията си кметът на община Елин Пелин изказа, че такъв завод не може да бъде построен без Ваше позволение. Вярно ли е, че Вие сте дали „ зелена“ светлина за изграждането на този завод? Вие ли покровителствате този проект и всичките беди, произлизащи от него?

С уважение: Инициативен комитет за Бъдеще на община Елин Пелин“.

*****

Заводът е изграден от софийската компания "Интегра пластикс", инвестицията е в размер на 40 млн. Евро. Той е разположен на близо 35 хил. кв. метра площ. Плановете са заводът да преработва годишно 37 хил. тона пластмасови отпадъци, от които да получава 22 хил. тона регранулат - основна суровина за производството на широка гама промишлени и битови пластмасови изделия. 

Акционери в дружеството инвеститор с капитал 8 млн. лв. са фирмите „Бетаинвест“ ЕООД с 40 800 акции, „Валенова Лимитед“ – Кипър, с 20 000 акции и „Атмос Инженеринг“ ООД с 19 200 акции, всяка от тях с номинал 100 лева.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 99

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
59 гласували / 59.6%
Борислав Игнатов
19 гласували / 19.19%
Борис Бонев
16 гласували / 16.16%