МИНИСТЪР АНАНИЕВ: НОВИЯТ ЗДРАВЕН МОДЕЛ ЩЕ ЕЛИМИНИРА НЕРЕГЛАМЕНТИРАНОТО ПЛАЩАНЕ В БОЛНИЦИ

Автор: 5 GmediA 13:02, 15 юли 2019

„Здравноосигурителната система е за бъдещите поколения и не искам да налагам силово и административно един или друг вариант. Нека заедно се обединим в насока за промяна. Само така ще има резултат“.Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Министър Ананиев откри национална кръгла маса, на която представители на законодателната и изпълнителната власт, заедно с пациентски организации, директори на лечебни заведения и различни експерти обсъждат бъдещето на здравеопазването в България и необходимите промени в здравноосигурителния модел.

В началото на изказването си Ананиев подчерта, че до този момент в дебатите се чуват доста противоречиви мнения – от запазването на здравната система, до нейната пълна промяна.

Той припомни, че това е вторият етап на дебата, а на първият бе подложено на дискусия предложението за тристълбова система, включваща основен пакет в НЗОК, допълнително задължително застраховане и доброволно такова. Моделът, който се обсъжда в настоящия момент пък предвижда демонополизация на Здравната каса и възможност на здравноосигурените лица да избират осигуряване в частни фондове.

Подложеният на обсъждане модел предвижда още запазване на здравната вноска в размер на 8%, а всички хора, които не са избрали изрично фонд, да бъдат осигурени в НЗОК или преразпределени служебно. Частните здравни фондове ще бъдат задължени да записват всички желаещи се лица и няма да се допуска те да правят подбор на базата на някакъв признак или здравен статус. При изпадане на фонд в несъстоятелност пациентите автоматично се прехвърлят към Здравната каса. Лицата ще могат да сменят фонда не по-често от веднъж годишно.

„Средствата от здравни вноски ежемесечно ще се разпределят към здравните фондове от НАП. Размерът на средствата ще е равен на броя на записани във всеки фонд осигурени лица, умножен по осреднения размер на здравната вноска. Няма да има значение кой е платецът на вноската и за чия сметка е осигурено лицето“, обясни още министър Ананиев.

Здравният министър подчерта, че ще бъде създаден и гаранционен фонд, съгласно изискванията на Кодекса за застраховането. Целта му е да се преодолее евентуално изпадане в несъстоятелност на даден фонд и да се гарантират плащанията за тримесечен период от време.

Според Кирил Ананиев така предложеният модел ще доведе до подобряване на ефективността на лечението на пациентите и ще елиминира нерегламентираното заплащане на медицински услуги.

Информация: БГНЕС

 

Общо гласували: 6

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
4 гласували / 66.67%
Не
2 гласували / 33.33%