В БЪЛГАРИЯ ОТКРИВАТ ПЪРВИЯ ВЪЗСТАНОВИТЕЛЕН ЦЕНТЪР ЗА ДЕЦА, ПРЕЖИВЕЛИ РАК

Автор: 5 GmediA 17:28, 15 юли 2019

Тази есен ще отвори първия възстановителен център за деца, преборили рака у нас. Това обяви Пламен Белчев, който е член на сдружението на Деца с онкохематолигични заболявания. Той е разположен между двете села Безден и Опицвет и дейността му ще се финансира от държавата, съобщава сайтът „Национална мрежа за децата“.

„Това е една дългогодишна мечта на родителите на деца с онкологични заболявания. От 10 години работим по този проект. Идеята не сме я измислили ние, тя е световноизвестна. В света съществуват 7 такива центрове. Първият е направен от фондацията на Пол Нюман в САЩ. Такива места има в Ирландия, в Германия, в Италия. Нашият ще бъде осмият в света“, допълни Белчев. Проектирането на центъра е направено благотворително от изготвилия го екип. „Капацитетът му ще е за 40 човека. Идеята е в този център да се извършва възстановяване и рехабилитация след химиотерапия и извършени трансплантации. Децата и семействата имат нужда от такава помощ, защото лечението на онкохематологично заболяване е доста дълго“, обясни още Белчев.

Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Елеонора Лилова подкрепя идеята на родителите. „През месец април 2018 г. беше направена първата копка на този център. Тази есен сдружението ще финализира своята мечта. Този център ще помогне на децата да се възстановят и да намерят приятели. Когато едно дете е под грижи в болничната стая и те приключат, след това има много възстановителни процеси и то има нужда от време, за да се адаптира отново към нормалния живот“, заяви Лилова и добави, че освен медицински грижи децата във възстановителния център ще могат и да спортуват. Тя посочи още, че деца с онкологични заболявания се лекуват в София, Пловдив и Варна, но този възстановителен център ще е първият за България.

Проектът на първия в България и на Балканския полуостров, и осми в света възстановителен център за деца с онкохематологични заболявания се реализира по Програмата за развитие на селските райони. Центърът ще разполага със седем еднофамилни къщи, административна сграда със зали за занимания и столова, басейн и място за усамотение. В допълнение към центъра са функциониращите вече спортна площадка и помощно стопанство.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%