МИНИСТЪР ГОРАНОВ: ОКОЛО 3% ОТ ДАННИТЕ В НАП СА ЗАСЕГНАТИ ОТ ХАКЕРСКАТА АТАКА (ОБНОВЕНА)

Автор: 5 GmediA 11:35, 16 юли 2019
Източник: Снимка БГНЕС

"От руски домейн е изпратено съобщение до български медии, линковете в който водят до сървъри на НАП. Тази информация съвпада със сървърите на НАП и това потвърждава нерегламентирания достъп до сървърите на НАП. Продължава работата за разкриване на хакерската атака и за минимизиране на щетите. По разпореждане на премиера се извършва преглед на системата, за да се минимизират опити за нови хакерски атаки", съобщи вътрешният министър Младен Маринов на брифинг след среща при премиера.

Премиерът Бойко Борисов свика извънредно заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет заради хакнатите сървъри на НАП. На срещата присъстваха всички шефове на специални служби, финансовият министър Владислав Горанов и вътрешният Младен Маринов, съобщава БГНЕС.

"Изключително неприятна атака, информацията е част от базата данни на НАП. Около 3% от данните са засегнати", допълни министърът на финансите Владислав Горанов.

Все още не е ясно как хакерите са успели да се сдобият с над 20 гигабайта данни. Временно е ограничен достъпът до електронна услуга за възстановяване на ДДС през сайта на НАП, която работи от 2012 г., и която, според аналитици, може да е дала възможност за злоумишлен достъп. „Възможна е и вътрешна уязвимост на системата, злонамерена дейност отвътре в информационната среда на НАП”, призна още министър Горанов и допълни: При доказани небрежност, непредпазливост или вмешателство от страна на служители, ще има наказания и ще се намеси и прокуратурата.

Вътрешният министър Младен Маринов уточни, че са предприети мерки за минимизиране на щетите. „По нареждане на премиера в другите държавни институции се извършва преглед на информационните системи с оглед констатиране на уязвимости по линия на външен нерегламентиран достъп”, заяви Маринов.

Финансовият министър очаква да има последици за България по линия на международните разпоредби за защита на личните данни.

Общо гласували: 22

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 72.73%
Да
6 гласували / 27.27%