МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ: ИМА ОПАСНОСТ БРЮКСЕЛ ДА ОТНЕМЕ АКРЕДИТАЦИЯТА НА ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“

Автор: 5 GmediA 09:23, 17 юли 2019
Източник: Снимка Ладислав Цветков, бТВ

Един заместник-директор и още петима служители на Държавен фонд „Земеделие” ДФЗ бяха задържани вчера за 24 часа след акция на Специализираната прокуратура.

Очаква се днес да им бъде повдигнато обвинение,съобщи бТВ.

Акцията в ДФЗ е във връзка с разследване срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков за евентуално неправомерно получаване на европейски фондове.

Макар да не назова конкретно име, от описанието на зам.-главния прокурор Иван Гешев става ясно, че арестуваният зам.-директор на фонда вероятно е Калоян Костадинов, отговарящ за програмата за развитие на селските райони.

Арестуването на зам.-директор на ДФ "Земеделие" е безпрецедентно. Това е много лош сигнал към ЕК. Министър Десислава Танева е в много неловка ситуация, тя ще трябва да обяснява, защо това се случва месец след избирането на нов директор. Това заяви бившият министър на земеделието Мирослав Найденов в ефира на БТВ.

Найденов напомни, че това е втори голям скандал след този за къщите за гости и именно Костадинов е правил проверките на къщите. По думите му има опасност Брюксел да отнеме изцяло или частично акредитацията на фонда.

„7, 5 млрд. евро минават за целия 7-годишен период – това е огромен ресурс”, припомни Найденов.

„Арестувани са цели комисии, плюс зам.-директор. Това са изключително важни хора на високи постове. Трябва да се излезе от тази ситуация, защото ще пострадат земеделските производители“, предупреди той и допълни: „Сигналът към обществото също е важен. Този същият арестуван директор беше назначен да извърши проверките за къщите за гости. Когато минават такива средства в такъв обем, трябва да има и сериозен контрол“.

Бившият земеделски министър коментира и проблема с чумата по свинете. Той призова стопаните с болни животни да бъдат обезщетени не с едно, а с две прасета, за да не пострада бизнес за милиарди.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 99

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
59 гласували / 59.6%
Борислав Игнатов
19 гласували / 19.19%
Борис Бонев
16 гласували / 16.16%