ПАМЕТНИКЪТ НА БУЗЛУДЖА ВЛИЗА В СПИСЪК НА GETTY ЗА ОПАЗВАНЕ НА СВЕТОВНАТА АРХИТЕКТУРА

Автор: 5 GmediA 07:52, 18 юли 2019

Масивни бетонни сгради, плаващи скулптурни форми и блестящи стъклени фасади: това са едни от най-известните иновации, които определят съвременната архитектура. Те също така поставят значителни предизвикателства пред съхранението, тъй като експерименталните материали и техники, разработени от архитекти и дизайнери в световен мащаб, се различават във времето. Това ни води до момент на размисъл как тези сгради да се съхранят в бъдещето. И това е мястото, където Getty прави разлика.

За да се справи с това предизвикателство, днес фондация Getty обяви десет нови гранта като част от инициативата „Запазване на съвременността“, която ще финансира необходимите изследвания, тестове, анализи, планиране и/или поддържане на иновативни сгради от ХХ век. Те варират от паметник от съветска епоха до извисяваща се изложбена зала и от изобретателна железопътна гара до любима църква. 

За първи път в шестгодишната история на инициативата бяха отпуснати безвъзмездни средства за важни обекти в Аржентина, България, Литва, Мозамбик, Испания и Уганда.

В списъка попада български паметник от социализма – Паметникът на връх Бузлуджа.

Негов архитект е Георги Стоилов, а паметникът е построен през 1981.

Приличащ на НЛО, който се спусна в прохода Шипка на Стара планина, бруталисткият монумент Бузлуджа е построен в чест на 90 - годишнината от основаването на българската социалистическа партия. Той е един от най-популярните обекти в България, докато не приключи с края на комунистическото управление, пише The Getty Iris.

Дископодобната структура и придружаващата я кула ще бъдат подложени на задълбочен анализ, за ​​да се определи най-добрият възможен природозащитен подход, както и нова обществена цел.

В списъка на Getty влизат още:

  • Италиански конгресен център Тorino Esposizioni

  • Следвоенна ЖП гара Бейра в Мозамбик

  • Известен модернистичен дом на поклонението в сърцето на Средния Запад - Северна християнска църква, Колумб, Индиана, САЩ

  • Аржентински университет на открито в бетон и камък -

Escuela Superior de Comercio Мануел Белграно, Кордоба, Аржентина

  • Лаборатория за Химически технологичен факултет на Техническия университет в Каунас, Каунас, Литва

  • Национален музей на Уганда, Кампала

  • Драматична аудитория в образователен комплекс в Испания - Paraninfo в Universidad Laboral de Cheste, Испания

  • Морското уединение на новаторски женски дизайнер - Вила E-1027, Roquebrune-Cap-Martin, Франция

Общо гласували: 20

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
15 гласували / 75%
Да
5 гласували / 25%