НАТОПЕН ЛИ Е ХАКЕРЪТ КРИСТИЯН И ЧИИ ИНТЕРЕСИ Е ЗАСЕГНАЛ?

Автор: 5 GmediA 10:43, 18 юли 2019
Източник: Клуб Z

Изключително много се изненадахме, когато дойдоха служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) и казаха, че имат подозрения за Кристиян. Мислихме, че идват да говорят с нас като професионалисти и специалисти, тъй като Кристиян е един от хората, който обучава служители на ГДБОП и помага за повишаване на квалификацията на служители от държавни структури." Това обясни юрисконсултът на "TAD Group" Диана Хаджиева – фирмата, в която работи 20-годишният Кристиян Бойков, обвинен за "хакерска атака" срещу НАП, цитирана от „Дневник“.

Той е бил задържан вчера в ранния следобед в офиса на фирмата в столичния кв. "Изток". Адвокатите му обясниха, че ГДБОП са пристигнали по сигнал. Той бил на работното си място, а от днес има обвинение за това, че е източил данни на над 5 милиона български граждани и фирми от базите данни на Националната агенция за приходите (НАП), които бяха публично разпространени.

Пред защитниците си 20-годишният младеж казал, че работи по много големи проекти и интересите по тези проекти са много големи. Преди няколко седмици фирмата, в която той работи, е провела обучение за повишаване на киберкултурата на частния бизнес, в която са участвали и представители на държавната администрация.

"Неговото ликвидиране и изземането на техниката, в която са всички данни, поставя на колене дружеството, защото не могат да бъдат изпълнявани договори, ще се плащат неустойки. В този бизнес има големи интереси", посочиха адвокатите.

"Случаят е от национално значение. От 2016 г. сме на пазара и сме част от международна компания, съдействаме по всякакъв начин на разследващите органи. Кристиян е наш служител от 2017 г.", обясни Хаджиева.

Тя подчерта, че компанията се е свързала с него, след като в медиите се разпространявал репортажът с източените данни от Министерството на образованието през октомври 2017 г. Още като ученик Кристиян Бойков разкри, че личните данни на над 1.2 млн. деца са били достъпни на интернет страницата на системата за обхват на деца в образователната система "Посещаемо и безопасно училище" и всеки е можел да стигне до тях без идентификация.

"Видяхме го като морално и етично младо момче, което, вместо да манипулира оценките на всички приятели и познати, е съобщил информацията и от министерството го поздравиха за това", разказа Хаджиева.

"Кристиян не би го направил. Ние разбрахме от медиите, че това се случва и че са изтекли данни. Експертите ни са доста натоварени и не сме коментирали подробности", обясниха още от фирмата работодател на арестувания Кристиян. От TAD Group обясниха, че не могат да разкрият кои са клиентите им и дали сред тях има министерства или държавни структури.

Бойков е наел двама адвокати, които са експерти в дела за киберсигурност - инж. Любен Казанлиев и Георги Стефанов. Те обясниха, че разследващите не са им показали абсолютно никакви доказателства, а само "бланкетно и немотивирано" постановление за привличане към наказателна отговорност.

Според тях Бойков е обвинен, за да има основание да бъде удължена мярката му за неотклонение и да остане в ареста.

"Обвинението е писано на коляно. Представлява три реда, в които няма точен период, в който да е извършвано това престъпление. Не знаят кога е извършено, още по-малко кой го е извършил. Няма абсолютно никакви доказателства", коментира адвокат Любен Казанлиев.

Според адвокатите технически не е възможно Кристиян да е оставил имена или следи, по които да е бил разкрит. "Той води курсове и вдига квалификацията на ГДБОП. Това е невъзможно. Потребителското име може да се променя всеки ден и всеки час. Той е експерт, нелепо е да остави каквито и да е следи", твърди адвокат Георги Стефанов.

Според него той е един от най-добрите специалисти в дружеството, а престъплението е извършено от някой, който е с доста по-ниско ниво на знания и умения.

"Шансът да бъде разкрит физическият извършител клонят към нула. Считам, че е провокация, но след като данните са изтекли в публичното пространство, значи има извършено престъпление", коментира Стефанов.

"Делата за киберпрестъпления в България ги има, но не са публично известни, доколкото не става въпрос за публични регистри. Обикновено атаките са насочени към сайтове на частни фирми", обясни Стефанов и посочи, че изтичането на лични данни се случва всеки ден.

Tad Group е компания за киберсигурност, основана през 2014 г. в Ню Порт Бийч, Калифорния. На сайта на дружеството пише, че техни клиенти са основно средни и големи бизнеси от разнородни индустрии, за които високите нива на сигурност на информацията и защита на данните са от изключителна важност.

Българският клон е основан през 2016 г. и работи в областта на киберсигурността и защита на информацията. Екипът в София се състои от експерти в областта на киберсигурността, някои от които дълго време са били част от правителствения сектор.

Вчера Софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Кристиян Бойков за това, че от неустановена дата до 15 юли в София неправомерно копирал компютърни данни от сървър на НАП, като деянието представлява немаловажен случай и е извършено срещу информационна система, която е част от критичната инфраструктура, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 5 до 8 г. затвор и глоба до 10 000 лв.

Информация: Дневник

Видео

Тагнато в: хакер , НАП , TAD Group

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 19 септември 2019
Тук няма значение,че това момче е невинно!Има значение само това да се прикрият истинските виновници за кочината в. която превърнаха държавата дон Паталогезе,дон Дебеланезе,дон Доганезе,дон Цацарезе!Това е една безкрайна измет поставена от мафията за да бъде разграбвана и унищожавана държавата!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 79

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
46 гласували / 58.23%
Борислав Игнатов
15 гласували / 18.99%
Борис Бонев
15 гласували / 18.99%