ПУСНАХА ОТ АРЕСТА СОЧЕНИЯ ЗА ХАКЕР КРИСТИЯН БОЙКОВ

Автор: 5 GmediA 21:27, 18 юли 2019

Съдът промени мярката за неотклонение на Кристиян Бойков от задържане под стража  вподписка. Бойков беше арестуван и обвинен, че е разбил сървърите на НАП и е източил и публикувал личните данни на 5 милиона потребители или почти всички пълнолетни българи.

Мотивите за вземане на най-леката мярка за неотклонение са събиране на допълнителни доказателства по делото, обосноваващи изменение на обвинението му в по-леко наказуемо престъпление - в такова по чл. 319 б ал.2 НК.

Обвинението все още твърди, че К.Б неправомерно е копирал компютърни данни от сървър на НАП, но деянието е извършено срещу информационна система, която не е част от критичната инфраструктура. Това е установено от писмо на НАП, получено днес в прокуратурата.

Взети са предвид и данните за чистото съдебно минало на обвиняемия, младата му възраст, размерът на наказанието за престъплението (лишаване от свобода до 3 години и глоба до 5000 лева), както и задължителното прилагане на института на освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание.

К.Б. е освободен от следствения арест в изпълнение на разпореждането на СГП. Разследването по делото продължава.

Общо гласували: 22

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 72.73%
Да
6 гласували / 27.27%