ВИЦЕПРЕМИЕРЪТ ДОНЧЕВ: КИБЕРАТАКАТА В НАП ЦЕЛИ ДА ДЕСТАБИЛИЗИРА ДЪРЖАВАТА

Автор: 5 GmediA 10:32, 20 юли 2019
Източник: Снимка БГНЕС

Кибератаката срещу НАП е много тежък инцидент. По-лошо би било само „само ако някой бе заличил или променил данните”, смята вицепремиерът Томислав Дончев.

Това не е игра. Целта на хакера не е била да покаже колко е велик. Тази атака цели да дестабилизира България, заяви Дончев пред бТВ.

„Ако е организирано в страната, целта е да се клати правителството, а ако е организирано отвън – да се дестабилизира държавата”, смята вицепремиерът, но отбеляза, че избягва прибързани констатации.

Киберсигурността е едно безкрайно състезание, посочи още Дончев и добави, че всяка седмица има кибератаки по институциите.

По думите на вицепремиерът един от изводите след случая е, че организационни мерки трябва да бъдат взети. Трябва да харчим повече за киберсигурност, в момента харчим 5 милиона.

Той също е пострадал от пробива в сървъра на НАП и неговите данни са изтекли.

„От тях се вижда, че съм свързан със сина си. Има информация и за боновите ми книжка от масовата приватизация”, каза вицепремиерът.

„Важно е да възстановим доверието на хората в електронните услуги”. Това е една от целите на вицепремиера.

Вицепремиерът отново заяви, че до края на управленския мандат на кабинета не се предвижда увеличение на данъците или нови такива. Преразпределението на отговорности между общини и държава не означава вдигане на данъци, каза Дончев. 

Общо гласували: 12

Анкета

ПРИТЕСНЯВА ЛИ ВИ РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ И В ЕВРОПА?
Да
7 гласували / 58.33%
Не
5 гласували / 41.67%