БЪЛГАРИ И МАКЕДОНЦИ ЧЕСТВАТ 116 ГОДИНИ ОТ ИЛИНДЕНСКО-ПРЕОБРАЖЕНСКОТО ВЪСТАНИЕ

Автор: 5 GmediA 12:29, 20 юли 2019
Източник: Снимка ВМРО

Днес се навършват 116 години от епичното въстание за свобода на българите от Македония – Илинденското. По традиция българи от двете страни на границата се събират в Смилево пред паметника на Дамян Груев, за да отбележат паметната дата.

Тази събота честването ще се състои в 17.00 ч., местно време, в Смилево, а за него организирано от България заминават членове на ВМРО от цялата страна, съобщиха от пресцентъра на партията. Ще присъстват депутати от ВМРО, евродепутати, министри от българското правителство. Събитието по отбелязване на 116-ата годишнина се осъществява съвместно с български културни центрове в Македония.

Илинденско-Преображенското въстание е най-голямото, най-продължителното и най-добре организирано българско въстание по време на петвековното турско робство.

„Стотици българи от двете страни на Девет баир и Осоговска планина ще се поклоним пред паметта, смелостта, достойнството на българските въстаници от 1903 година. Заедно, въпреки продължаващите антибългарски изстъпления на режима в Скопие, въпреки продължаващите провокации на сърбо-комунистическите отломки край Вардар.
Така или иначе делото на българските въстаници от 1903 не е довършено. Наша задача и отговорност е да го направим. 
А и още нещо. За мен, за ВМРО, за нас - българите, Македония не е нито северна, нито южна, нито долна, нито горна. Македония е братска, втора българска държава на Балканите. 
Вечна слава на въстаниците от 1903 година. Борбата продължава.
Да живее обединена България!“. Това написа заместник-председателят на ВМРО - Българско национално движение, български представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 76

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
45 гласували / 59.21%
Борислав Игнатов
14 гласували / 18.42%
Борис Бонев
14 гласували / 18.42%