БИ БИ СИ ПРЕПОРЪЧВА НА БРИТАНЦИТЕ БЪЛГАРИЯ КАТО ЕВТНИНА ДЕСТИНАЦИЯ

Автор: 5 GmediA 16:17, 20 юли 2019
Източник: GETTY IMAGES, Би Би Си

Точно когато много британци се готвят да излязат почивка за лятната ваканция, паундът стремглаво тръгна надолу, пише Би Би Си.

Тази седмица стерлингът падна до най-ниското си ниво за шест месеца спрямо еврото. Срещу щатския долар паундът достигна най-ниската си стойност от 27 месеца.

Тъй като несигурността около Brexit ще продължи, много пазарни анализатори прогнозират по-нататъшен срив.

В тази връзка Би Би Си представя някои евтини дестинации за лятото.

1. Аржентина

Аржентина страда от икономически проблеми от години, но миналата година претърпя някои от най-тъмните си дни, след като бе принудена да се обърне към международния кредитор от последна инстанция - Международния валутен фонд, за спешна помощ от 56 млрд. долара.

Страната е в рецесия повече от година, валутата на песото се понижи и инфлацията се е увеличила. Въпреки че това е опустошително за обикновените граждани на Аржентина, това е добра новина за чуждестранните посетители.

Например телешка пържола от T-bone в един от най-добрите ресторанти в страната Don Julio, понастоящем струва около 20 паунда, докато същата във Великобритания ще струва три пъти повече.

2. Турция

Паундът в момента е с 14% по-висок спрямо турската лира, отколкото по същото време миналата година. Това означава, че ако смените £ 1000, ще получите 114 лири повече.

През 2016 г. популярността на страната бе затъмнена от страхове за сигурността, но постепенно се възстанови. Фактът, че страната не е член на Европейския съюз я прави особено привлекателна за туристите

Туристическата компания FairFX посочва, че добрата стойност на парите в Турция и нейното разнообразие, с плажове, планини и древни руини, достъпни на сравнително малка площ, също я правят привлекателена за туризъм.

3. Исландия

Когато трите големи банки на Исландия се сринаха през 2008 г., в разгара на финансовата криза, имаше опасения, че ще си вземат останалата част от икономиката.

Повече от десетилетие по-късно туризмът и икономиката процъфтяват. Синята лагуна - басейн с геотермално затоплена вода, богата на минерали и за която се смята, че е добра за кожата ви - се превърна в "задължителен" за туристическите маршрут.

Сега обаче има опасения, че растежът на индустрията започва да се забавя.

Общият брой на чуждестранните посетители на Исландия е около 2,3 милиона през 2018 г., което е с 5,4% повече от 2017 г. Но за първите три месеца на тази година туристическите посещения са спаднали с 3,7%, според Световната туристическа организация. Страната губи своята привлекателност.

4. Тунис

Туризмът в Тунис спадна след терористичната атака през 2015 г. в курорта Сус, в който 30 британски туристи и осем други бяха убити от стрелец, свързан с „Ислямска държава“.

Британското външно министерство отмени забраната за пътуване в Тунис миналата година, което накара британските оператори да подновят полетите си за средиземноморското крайбрежие на страната.

Британските туристи, които се отправят към страната, в момента ще получат с 4% повече тунизийски динари за 1000 паунда, отколкото миналото лято, което се равнява на допълнително 42 паунда.

 

На пето място в класацията за най-евтина почивка за лятото Би Би Си посочва България. Вместо описание на страната ни обаче, виждаме следната снимка:

Снимки: Би Би Си, GETTY IMAGES

 

Общо гласували: 18

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
14 гласували / 77.78%
Да
4 гласували / 22.22%