CNN ЗА ХАКВАНЕТО НА НАП: ЦЯЛА ЕДНА НАЦИЯ БЕШЕ ХАКНАТА

Автор: 5 GmediA 14:25, 21 юли 2019

„Цяла една нация беше хакната“ - това е заглавието на водещата новина в сайта на Си Ен Ен от тази сутрин.

„Асен Генов е доста ядосан. Неговите лични данни бяха публикувани тази седмица, след като записи от повече от 5 милиона българи бяха откраднати от хакери от данъчната служба на страната“, така започва статията и продължава:

“В страна с население от 7 милиона души, мащабът на тази хакерска атака на практика означава, че всеки работещ човек е бил засегнат”.

"Всички ние трябва да бъдем ядосани. ... Информацията вече е достъпна за всеки. Много, много хора в България вече имат този файл и аз вярвам, че това не е само в България", каза Генов, блогър и политически анализатор. Той знае, че данните му са компрометирани, защото, въпреки че не е ИТ специалист, той успя да намери откраднатите файлове онлайн.

Хакерската атака е извънредна, но не е уникална, коментира Си Ен Ен и посочва, че правителствените бази данни са като гърнета с мед за хакерите.
По-смущаващ е обаче фактът, че това не е първата хакерска атака срещу българското правителство. От Си Ен Ен припомнят хакването на Търговския регистър преди една година. "Така че, поне една година, българското общество, политиците, тези, които ръководят страната, знаеха доста добре за сериозните проблеми с киберсигурността в правителствените инфраструктури," каза Генов, "и те не направиха нищо. за това."

„Българската комисия за защита на личните данни заяви, че ще започне разследване на хакерството.

Говорител на Националната агенция за приходите няма да коментира дали данните са добре защитени.

"Тъй като е в процес на разследване, не можахме да предоставим повече подробности за причините, които стоят зад този хакер", заяви директорът по комуникациите Росен Бъчваров”, пише още Си Ен Ен.

Агенцията отбелязва, че по случая е арестуван 20-годишен работник по киберсигурност.

 

 

 

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 19 септември 2019
От 30 години сме хакнати и хванати за шията целият български народ!И като влязохме и в НАТО и след това в Европейският съюз хакването вместо да намалее се увеличи!Мафията е тази която дерибейства,като само си създава закони да я обслужват,сама си дирижира видимата мафия която се нарича правителство,сама си престъпно раздава чрез легалните престъпни организации: прокуратура,НАП,Компири,КЗК и всички други превзети от мафията институции които са частни- нейни!Това си е чист тоталитарен модел на мафията прикрит като " демокрация"!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 76

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
45 гласували / 59.21%
Борислав Игнатов
14 гласували / 18.42%
Борис Бонев
14 гласували / 18.42%