ГРУПОВИЯТ ТУРИЗЪМ ТОРМОЗИ ПАРИЖАНИ

Автор: 5 GmediA 07:59, 22 юли 2019
Източник: 5GMedia

Всеки ден на булевард „Сен Мишел“, в близост до катедралата Нотр Дам в сърцето на Латинския квартал на Париж, автобусите разтоварват хиляди туристи. Въоръжени с пръчки за селфи, те запушват движението и се блъскат с местните жителии, пише Stuff.

"Сен Мишел е типично място за туристите и на някои вечери става много трудно", казва Арналдо Гомес, 70-годишен управител на сградата, който живее в района от 1974 г. насам. "Има толкова много групи и те могат да бъдат много шумни и дори мръсни“, казва Гомес.

Парижаните са свикнали с туристите, но масовият туризъм - където групите се движат в пакети - започва да дразни жителите на града на любовта, особено около забележителности като Нотр Дам, Айфеловата кула и Лувъра. Въпреки че реакцията срещу такива туристи е далеч по-тежка във Венеция и Барселона, мнозина от френската столица призовават местните власти да управляват по-добре потоците.

Франция, която остава най-голямата туристическа дестинация в света, е посетена от около 100 милиона туристи през 2019 г., спрямо 89,3 милиона през 2018 година. През миналата година Париж привлече 83 милиона евро (137 милиона долара) в преки приходи от т.нар. "Taxe de sejour". Около 500 000 работни места са пряко или непряко свързани с туризма, или 9.3% от работната сила в града.

В Барселона и Венеция масовият туризъм предизвиква гняв от местното население, раздразнено от все по-нарастващата тълпа, която е довела до повишаване на цените на храните и наемите и заплашва начина им на живот. Във Венеция и Амстердам властите са наложили по-високи такси за посетители, за да помогнат за ограничаване на туризма.

За разлика от тези градове, забележителностите на Париж са разпръснати, което прави големият брой посетители по-управляеми, каза Вероник Полет, говорителка на Парижката туристическа борда.

Снимки 5GMedia

 

Общо гласували: 22

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 72.73%
Да
6 гласували / 27.27%