БУКУРЕЩ – ИНТЕРЕСНО МЯСТО ЗА ПЪТУВАНЕ, КОЕТО ТЕ ОСТАВЯ СЪС СМЕСЕНИ ЧУВСТВА

Автор: 5 GmediA 08:45, 22 юли 2019
Източник: Фейсбук, Виолета Симеонова

Виолета Симеонова разказва за свое пътуване в Букурещ:

Румъния/Букурещ те оставя с много смесени чувства. Поне при кратко посещение като нашето.
Голям град, мегаполис. В зависимост от коя страна ще влезеш, ще налетиш или на суперочарователен парк, езеро, авенюта тип Шанз Елизе, с все Триумфалната арка (да, буквална, едно към едно като тази в Париж, не някаква собствена версия). Или пък ще минеш край замъци, тип цигански барони, с все златните огради и баронесите вътре, нацъкани в хаотични квартали с блокове и всички панелни радости, разкопки и бурни дейности за да се усвоят (предполагам европейски:) пари.

В Букурещ най-много впечатляват мащабите, с които искат да са по-най. Явно това е много заразна балканска болест.
Чаушеско подхванал Дворец (за него още по-нататък), както е известно, втората най-голяма сграда в света след Пентагона. От всичките цифри запомних, че има 365000 кв метра, по 1000 м за всеки ден от годината. Това ще да е било някаква магична концепция, която в края на краищата си стана надгробна пирамида на диктатора и Елена, ако се замислим философски.

В съседство обаче, по-точно в никога не изпълнените градини тип Версай на двореца, сега още се гради неописуемо монументална православна катедрала. И тя с претенцията да е най-големият ортодоксален храм на света. Не знам колко метра е, но видимо се напъва да надвие по вид съседа- “палат”. Освен катедрала, в гигантската й постройка, която е струвала 110 млн евро на приятелският ни румънски народ, се виждат нам колко етажа, които ще да са гнездото на висшия църковен клир на най-райското централно място в Букурещ. При всички случаи ще са най-видими и забележими от небесата, ако някой ги гледа оттам. Остава само въпроса колко ли болници или други богоугодни сгради е можело да се построят с тези тежки милиони, а? (Въобще, църкви в Букурещ има на всеки 100-тина метра. Повтарям, не на всеки километър. Чак започваш да се безпокоиш, ако не видиш следващото кубе. Невероятна национална традиция). 

За да допълни бермудския триъгълник, след Двореца в цвнтъра има и едни фундаментални фонтани, в които - казват, са потънали 7 млн., и то не леи. Те късно вечер пеели и били цветни, ама това не го доживяхме след бурни дни на 30 градуса. 

Букурещ в покрайнините е скромен и човечен, хората си седят на питие и цигара пред блоковете, докато в центъра наистина има традицията на парижкия Осман - с подредени, дисциплинирани в едно ниво и стил помпозни сгради, гигантски булеварди и огромни пространства. 

Да се върнем на Чаушесковия дворец: въпреки че очаквах чудеса от кич и пошлост, всъщност, имайки предвид че идейното задание явно е било да се направи модерен Версай, стотиците архитекти са се справили с известен вкус. Разкошно е, има мрамори, позлатени фрагменти по стените, розов салон и пр., но има известна логика и вкус. Ако сме справедливи, въпреки че за сградата са харчени неописуеми народни пари (по сегашни пазарни цени струва 4 млрд), десетки хиляди са работили, с все войниците и монахините безплатно, в Двореца са използвани само румънски материали, от дървото и мраморите, до коприните и дамаските, т.е. заводите и фабриките са пращели от поръчки, икономиката се е греела и въртяла все пак, поне не са се давили в международно задлъжняване...

Йеп, има his and hers фундаментални и отделни мраморни стълби, по които е трябвало симетрично и по кралски да се спускат Николае и Елена, да се срещнат долу в централното фоайе, където да посрещнат евентуално зашеметените си гости. Толкова е измислено, че стълбището на Елена дори има едно стъпало повече, че тя грациозно да стигне една идея по-късно, Николае да е с крачка напред, но да може галантно да й подаде ръка в подножието един вид. (Което никога не се е случило, защото ги убиха преди да завършат Двореца). Ами балната зала, божествена, наистина. И безчетните други за конференции, за срещи на високо ниво, за подписване на договори и нам си какво. 

Ако някой иска да направи услуга на Румъния, трябва да им разпредели да домакинстват на всички европейски и международни събития, евър, белким си уползотворят накрая двореца. Защото сега, с все Парламента, Конституционния съд, някакъв музей и опция всичкото да се наема за частни събития, конференции и тържества, 40% от този мастодонт продължават да зеят празни и неупотребени. И то тези, за които се признава официално. А то и спросто око се вижда, че надолу има 7-8 подземни нива, които няма да са само гаражи:) Защо не си съберат там всичките институции, министерства, агенции и пр., за мен е мистерия.

Особено ме покърти, че румънците май никога не са затворили страницата “Чаушеско”, просто защото не са я отваряли в последните 20 години. В училищата мимоходом прескачали темата, новото поколение хич нищо не знае по въпроса, чак и ексурзовода ни в Двореца наблегна на архитектура и материали и побягна от историческия контекст.
При пет милиона румънски емигранти, основно из Европа, филипинците са стигнали и тук и махат по строежите, а май жените по ресторантите. Да се чудиш и маеш на геополитическата логика.

По булевардите издигат метални заграждения край трамвайните линии, за да спрат каубоите с джипове, които газят по техните трасета и ги запушват.(Ценен челен опит!)
Кухнята е чудесна. Има сърми с кисело зеле насред лято, които ние с густо “омахахме”, националната традиция явно е месо с месо с много месо. Мамалига, естествено (в оригинала няма токсичната бг практика да заливат качамака с пържено и налютено олио), а за закуска даже сланинка.
NB: Моят племенник се е оженил за най-красивата румънка, доказано е вече. По улиците масово ходят възедрички, много поправени жени. Сериозно се замислям дали да не се преместя тук. Дори в моята зряла възраст, ще минавам за Мис Свят, ветеранска категория. 
Умерени цени. Много разумни. Чудни стоки,приятни моди, поне теоретично по магазините, не се манифестираха по хората на улиците.
Абе, интересно място за туризъм, няма питане. Не знам как е за постоянно пребиваване:)
Имам снимки от всичко споменато в албума Букурещ...

Тагнато в: Букурещ

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 9

Анкета

ЩЕ ПРЕГЛАСУВА ЛИ ВСС КАНДИДАТУРАТА НА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР?
Да
5 гласували / 55.56%
Не
4 гласували / 44.44%
Не ме интересува
0 гласували / 0%