ИСТИНСКИЯТ КАНДИДАТ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР МОЖЕ ДА СЕ ПОЯВИ СЛЕД ЕДИН НЕУСПЕШЕН КАНДИДАТ

Автор: 5 GmediA 08:50, 23 юли 2019

"Не ми се подхилвай, ти си го избра!" - спомняте ли си тази реплика от недалечната 2014 година, отправена към премиера Борисов от градския прокурор на София тогава  Николай Кокинов? 

Ставаше въпрос за сегашния главен прокурор Цацаров. Днес пък той си избра наследника или поне създаде такова впечатление. 11 души от прокурорската квота на ВСС, начело с него самия, тоест в пълен състав, издигнаха кандидатурата на МВР възпитаника и дългогодишен следовател Иван Гешев за главен прокурор, като не оставиха ни най - малка възможност за разиграване на сценария с алтернативен кандидат. 

Цацаров си промотира Гешев, като в рекламен трейлър на каубойски филм, от пролетта на миналата година, когато същият провеждаше шумни акции по задържане на "опасни престъпници" на Софийски булевард. А вече бе станал медийна звезда с мегаделото "КТБ", което сравни като прокурорска работа с кацането на Луната. Следваха винпроми, цигари, хотелиери, и дори ученик, обявен за предполагаем терорист. И на финала - нито едно успешно издържало обвинение в Съда до този момент. 

Всъщност точно Гешев, а не Цацаров е огледалото на нивото и компетентността на висшия държавен ешелон в последните години - "милиционерско висше", послушен изпълнител, агресивен и безцеремонен стил, със спорна компетентентност, но с болни амбиции за власт и влияние!  

Продукт на ВИПОНД школата по правни науки на МВР, който напоследък завзема ръководни постове в Прокуратурата, защо пък да не получи и този на главен прокурор? Така че, прокурор Гешев вече се готви "да стъпи на Луната", за където се бе запътил още от времето на обвинителния акт по делото КТБ. И ще му е по - добре да се намира там при неговия край!

Типичен продукт на аналоговите хора, които споделят виждането на премира за модерните технологии и как може да бъдеш "хакнат дори през готварската печка", затова по  - добре да се върнем км пишещите машини - послушни и удобни, но същевремнно хладнокръвно целенасочени към ликвидиране на всякакъв опит за пробив в статуквото. Системни играчи. Но пък точно заради това опасни при внезапна смяна на властта за бившите силни на деня! Обикновено такива хора имат само един началник, и той се намира в сенчестата територия на тайната власт. Дали тази власт идва от Сараите познайте сами... 
И затова такива хора плашат официалната власт. Поради това тук има поне два възможни сценария:
- Гешев получи единодушната номинация на прокурорската колегия на ВСС единствено поради ясно изразената подкрепа на Главния прокурор Цацаров. Но това все още не му гарантира 17-те гласа във ВСС през октомври, за там са нужни още шест от съдийската колегия или по- точно най- вече от парламентарната й квота. Тези гласове зависят от три партии, които могат и да искат някакви гаранции за своите лидери и ръководства в замяна! А може и да им се наложи да не подкрепят тази кандидатура по външнополитически причини. А може и отсега да знаят, че това е удобният бушон, а истинският кандидат ще се появи след поне един неуспешен вот. Или пък през министъра на Правосъдието. В този случай ще се разиграят сериозни залози и ще се сключат значими сделки през следващите жежки летни месеци. А и един човек в Спецапелативния съд има да доказва себе си точно по дело, по което Гешев огря като "коледна елха"!
При този сценарий, общественото недоволство и енергия ще бъдат употребени в протестите срещу Лунния човек, за да може после неочаквано Слънце, с доста по - тежка биография, неочаквано да изгрее на "Съдебната улица". И така втори ДАНСwithme няма да има.
- При втория сценарий се разчита на мълчаливото недоволство, което няма сериозен потенциал да прерасне в истински протест; на политическото мълчание и на мекия президентски отпор, за да се кацне на Луната без да има нужда от обратно скачване - "един малък избор във ВСС, но гигантски пробив в Правосъдието и свободата ни". 

Изборът не случайно бе преместен с 20 дни назад, за да се случи непосредствено преди местните избори и всътпването в длъжност на новата ЕК, за да не са разколебае евентуално от техните резултати! или нейната позиция! А ако се получат заветните 17 - 19 гласа, после ще се окаже силен натиск върху 

Президента да върне бързо кандидатурата, а после, след повторния вот, да разпише указа веднага, преди втория тур на изборите. Така вече ще получим пълна полицейско - прокуроска власт върху съдебната система, политическата класа, законодателрната власт, и с директен натиск върху гражданското общество, което все още мърда!
И в двата сценария има един слаб момент обаче: Предвижда се липса на вътрешна и външна реакция на прякото посегателство срещу независимостта на съдебната власт. Кой може да ги обърка? Голям протест, остра гражданска реакция, Президентът, а също и Лаура Кьовеши или Урсула фон дер Лайен, като бъдещите хора със силна власт в Европа. И точно комбинацията от тези реакции може да спре плана за пълно овладяване на демократичните институции. Защото едно е на 99.9% сигурно - изборът на нов главен прокурор няма да се състои във Висшия съдебен съвет, така, както и никога не е бил реално провеждан там! Но за пръв път се опитват да ни пробутат единствен и безалтернативен кандидат за властелин на обвинението, а оттам до единствения и безалетнативен държавен вожд пътят е убийствено кратък за крехката ни и изкривена демокрация.
Ако това не ни плаши или възмущава достатъчно, за да излезем гневни навън, то сами си каним диктатурата на гости в къщи!

Адвокат Велислав Величков

Фейсбук

Общо гласували: 12

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
9 гласували / 75%
Да
3 гласували / 25%