АДВОКАТИ ИСКАТ ОЦЕНКА ОТ ВСС НА ПРОФЕСИОНАЛНИТЕ И ЕТИЧНИ КАЧЕСТВА НА ГЕШЕВ

Автор: 5 GmediA 12:01, 24 юли 2019
Източник: Снимка БГНЕС

Висшият съдебен съвет (ВСС) да оцени съответствието на тезите на кандидата за обвинител №1 Иван Гешев, който в момента е зам.-главен прокурор, с професионалните и етични критерии за заеманата от него длъжност. За това настояват в отворено писмо, разпратено до медиите, десетима адвокати, предаде lex.bg.

Повод за него е вчерашното интервю на зам.-главния прокурор пред БНТ, в което той коментира: „Не споделям виждането на десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени. Принципът на разделение на властите е едната част от монетата. Другата е взаимодействието между властите в рамките на правомощията им“.

Под писмото са се подписали доц. д-р Светла Маргаритова-Вучкова, Емилия Недева, Михаил Екимджиев, Александър Кашъмов, Златка Стефанова, Йордан Цветанов, Снежана Стефанова, София Разбойникова, Мария Шаркова и Даниела Михайлова.

Те пишат: „В отговор на заявеното от заместник-главния прокурор, че не приема разделението на властите, че адвокатската професия се свежда до защита, осъществявана за пари без оглед на истината, припомняме следното:

Разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества и върху този принцип се изгражда съвременната правова държава. Отричането на разделението на властите е противоконституционно и поставя под съмнение личната безпристрастност и професионалния интегритет на магистрата, който го прави.

Защитникът в наказателния процес има изключителна мисия – да брани невинния до доказване на противното гражданин пред всяка власт, пред следствието, прокуратурата и съда. Не по-малко значима е ролята на повереника на пострадалите от престъпления лица. Дейността на адвоката се  подчинява на високи етични изисквания, които налагат съобразяване с Конституцията, законите и морала. Той не е слуга на клиентите си, а борец за  правото. Точно затова адвокатът, както всеки български гражданин, има интерес от работеща според законите на страната независима прокуратура“.

В писмото си десетимата правозащитници изтъкват, че конституционната роля на адвоката и значимостта на упражняваната от него професия са мотивирали законодателя да го постави наравно със съдията по уважение. 

Десетимата адвокати пишат още, че е несъвместимо с принципите на правовата държава и на презумпцията за невиновност да се обсъждат неприключили наказателни производства с изразни средства, които убеждават публиката във виновността на хора, които все още не са осъдени. 

Правозащитниците заявяват, че е в интерес на държавата „най-висшите по длъжност прокурори, да се въздържат от внушения, които игнорират конституционните принципи, принизяват ролята на адвоката или поставят под съмнение разделението на властите“. „Прокурорите трябва да бъдат истински гаранти за върховенството на закона, независими от конюнктура, политически и корпоративни влияния. В противен случай не са в състояние да отговорят на  професионалните и етични стандарти за магистрати“, заключават те.

 

Общо гласували: 9

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 66.67%
Да
3 гласували / 33.33%