СКАНДАЛ: СВЕТОВНАТА БАНКА И САЩ ОПИТАЛИ НАМЕСА В ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ НА УКРАЙНА

Автор: 5 GmediA 11:57, 27 юли 2019

Световната банка и САЩ се опитвали да се намесят в президентските избори в Украйна спечелени от Владимир Зеленски. Това стана ясно от писмо на г-жа Сата Кахконен, регионален директор на Световната банка за Беларус, Молдова и Украйна, до специалния представител на Държавния департамент на САЩ за Украйна Курт Волкър. Писмото е попаднало в редица украински издания, уточни tass.ru.

Изданието „Национална банка от новини” посочва, че в писмото от 4 април Кахконен пише, че Владимир Зеленски “има всички шансове за победа на втория тур от изборите, а значи пред Запада се е появила възможност кардинално да промени държавното устройство на Украйна чрез формиране на парламентарна република”.

Кахконен отбелязва, че Зеленски е готов да подкрепи такъв план и добавя, че “всички предишни договорености с министъра на вътрешните работи Арсен Аваков за издигането му на премиерския пост остават в сила”.

Освен това тя призовава Волкър да подкрепя Аваков, защото той ще бъде гарант за връщането на дълговете, дадени на Украйна от международните финансови институции.

БГНЕС

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 99

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
59 гласували / 59.6%
Борислав Игнатов
19 гласували / 19.19%
Борис Бонев
16 гласували / 16.16%