ЕКСПЕРТИ: ВЪЗМОЖНИ СА ИЗМАМИ С ДАННИТЕ ИЗТЕКЛИ ПРИ НАПЛИЙКС

Автор: 5 GmediA 18:16, 27 юли 2019
Източник: Bulgaria ON Air

Експерти са категорични, че рискове от злоупотреби вследствие на НАП-лийкс има, тъй като са изтекли комбинации от данни. Когато става дума за голяма група от хора с персонализиран подход, могат да се случат непредвидими ситуации.

Тази теза обедини Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в София Тех Парк, бивш национален координатор по киберсигурност, и IТ експертът Борис Колев, в интервю за предаването „Брюксел 1” по Bulgaria ON AIR.

"Това не е дигитален Чернобил, бих казал, че е по-страшно от Чернобил, тъй като ние не знаем кога и какво ще се случи с тези данни," заяви Шарков.

„Всичко това е ясен знак, че имаме много ниска превенция, превантивни действия и киберхигиена от страна на организации, фирми, които събират, използват и комуникират с данни“, заяви Шарков. "По отношение на последствията (б.р. - от изтеклата от НАП лична информация) мисля, че тепърва ще виждаме изобретателност в използването на тези данни," каза Шарков.

Линкът с данните се е разпространявал свободно и между 15 000 и 20 000 души имат копие от тези данни, на мнение е Борис Колев. Според него обаче проникването в системата на НАП и разпространението на данни са две отделни неща и става въпрос за различни действия.

"Архивът с изтеклите данни до миналия ден беше в интернет. Имаше го в торент сайтове, имаше 20-30 Фейсбук групи, в които се разпространяваше свободно, заедно с паролата за архива. Аз съм сигурен, че едно 15-20 хил. души имат в момента копие от тези данни, просто защото се разпространяваха свободно. Част от тези Фейсбук групи са с по 20-30 хил. души вътре т.е. има огромен брой хора, които ги пазят някъде тези копия просто от любопитство. Това не означава, че тези хора са лоши или имат някакви лоши подбуди, а просто от любопитство - я да видим какво има вътре. Много хора са си ги свалили, за да видят дали тях самите ги има вътре," обясни IT-експертът.

Според експертите е необходима масова кампания за повишаване на киберхигиената, както и смяна на паролите и личните карти на засегнатите от изтичането българи. „Най-вероятно няма да сме само ние, които ще се самосанкционираме“, каза още Шарков по отношение на глобата, която Комисията за защита на личните данни ще наложи на НАП и изрази мнение, че е възможно България да бъде първата, наказана от Европейския съюз за изтичане на данни.

Общо гласували: 10

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
7 гласували / 70%
Да
3 гласували / 30%