ПОСЛЕДЕН ДЕН ЗА НОМИНАЦИИ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Автор: 5 GmediA 09:00, 29 юли 2019
Източник: Снимка: Дневник

Днес изтича крайният срок за номинации за главен прокурор.

Засега единствената кандидатура, зад която застана цялата Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет, е на зам.- главния прокурор Иван Гешев.

Висшият съдебен съвет ще се събере на последно заседание преди лятната ваканция, като се очаква отново да има протест срещу кандидатурата на Гешев.

По закон само министърът на правосъдието може да предложи друг кандидат.

Данаил Кирилов допусна възможност да се възползва от това правомощие, ако му бъде предложена силно подкрепена гражданска номинация или такава, посочена от президента.

Реакция от държавния глава няма, а гражданският сектор лансира името на следователя Бойко Атанасов

Ако Иван Гешев остане единствен кандидат за поста, той трябва да бъде изслушан пред пленума на ВСС на 24 октомври. Веднага след това е гласуването. За да бъде избран, той трябва да получи подкрепата на не по-малко от 2/3 от членовете на ВСС. Ако бъде избран, ВСС ще изпрати предложение до президента, а той от своя страна може да подпише или да откаже да подпише указ за назначаването му. Ако Румен Радев се възползва от правомощията си, това може да е еднократно и трябва да обяви подробни мотиви за отказа.

 

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 21 септември 2019
Главният прокурор вече е избран от Сараите и доновете на мафията дон Дебеланезе и дон Доганезе!Естествено е ,че е съгласуван и с чайката и Кремълската власт ,която им е господар,а и на нас!Дали ще има втора кандидатура или няма да има това само е един фарс за наивници,накрая ще бъде избрана правилната марионетка,която да служи още седем години робски и вярно на мафията!С досегашните тридесет години ще станат тридесет и седем мафиотски режим! Да ни е честит,заслужаваме си го ,като сме стадо от говеда!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 92

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
55 гласували / 59.78%
Борислав Игнатов
18 гласували / 19.57%
Борис Бонев
15 гласували / 16.3%