КАПИТАЛОВ НЕДОСТИГ НА ПИБ И ИНВЕСТБАНК ПОКАЗА СТРЕС-ТЕСТ НА ЕЦБ

Автор: 5 GmediA 10:27, 29 юли 2019

Капиталов недостиг за Първа инвестиционна банка (ПИБ) и Инвестбанк е показал стрес тестът извършен от Европейската централна банка (ЕЦБ). През 2016 г. бяха установени проблеми в същите две банки.

Проверката, която включва общо 6 шест финасови институции, беше част от процедурата по съставяне на цялостна оценка на финансовия сектор в България, която ще послужи за кандидатурата на страната за прием във валутния механизъм ERM II. От резултатите, публикувани в петък, става ясно, че капиталовият недостиг на ПИБ при негативен сценарий е 263 млн. евро и 136 млн. евро при базов икономически сценарий.

При Инвестбанк недостигът при негативен сценарий е 52 млн. евро и 14 млн. евро при базовия. В останалите 4 банки, които попадат под обхвата на проверката – ДСК, ОББ, Уникредит Булбанк и ЦКБ не са открити проблеми, които да наложат набирането на допълнителен капитал.

В прессъобщение от ПИБ коментират, че към 30 юни са осигурили 130 млн. евро допълнителен капиталов буфер и в скоро време ще добавят и останалите 136 млн. От Инвестбанк заявяват, че резултатите им са се подобрили в сравениние с тези от 2016 г. и коментират, че утежненият сценарий, заложен в стрестеста, е хипотетичен и малко вероятен, коментира “Свободна Европа”.

Тагнато в: банки , стрес тест
Общо гласували: 22

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
16 гласували / 72.73%
Да
6 гласували / 27.27%