ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ ПРИЕ ИЗБОРА НА СОТИР ЦАЦАРОВ ЗА НОВ ГЛАВЕН ПРОКУРОР

Автор: 5 GmediA 14:42, 29 юли 2019

Иван Гешев остава единствен кандидат в битката за поста на главен прокурор на България. Това обяви след заседанието на Висшия съдебен съвет правосъдният министър Данаил Кирилов, който отказа да предложи друга кандидатура в последния възможен ден от срока за номинация – 29 юли.

Зам.-главният прокурор Гешев беше издигнат от цялата прокурорска колегия на кадровия орган и така алтернатива можеше да дойде единствено чрез номинация от страна на правосъдния министър Данаил Кирилов. Той на няколко пъти вече заявяваше, че няма да се възползва от това си право – въпреки призивите чрез него в процедурата да влезе кандидат на гражданския сектор.

Днес той изложи по-подробно своите съображения. Първото – че всички са излезли с една обща кандидатура. Втората причина да няма кандидат извън харесания от прокурорите във ВСС се оказа тривиална: „Дори и да издигна, той ще получи максимално 14 гласа и няма да има избор. Нежелателно е да се стигне до конфронтация”, каза Кирилов, цитиран от бТВ.

Следователят Бойко Атанасов, който публично се изказва срещу статуквото в съдебната власт, беше подкрепен от 5000 граждани, които призоваха Данаил Кирилов да издигне кандидатурата му. Днес министърът обяви, че не може да приеме „предложението на гражданското общество”.

ВСС ще реши дали да направи Иван Гешев главен прокурор на 24 октомври, два дни преди местните избори. Ако Гешев не получи нужната подкрепа или резултатът от избора бъде върнат от президента, съдебните кадровици ще трябва отново да се произнесат. Един от тях – главният прокурор Сотир Цацаров, вече обяви, че ще подкрепи своя заместник и при втори вот.

Общо гласували: 3

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
3 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%