МЕТОДИ ЛАЛОВ: НЯМА ЗАДЪРЖАНЕ ЗА 72 ЧАСА!

Автор: 5 GmediA 15:27, 31 юли 2019

Съдия Методи Лалов написа във Фейсбук:

„Често слушам по разни телевизии журналисти, а и прокурори да съобщават (и това не е от днес и вчера), че някой е задържан "за 72 часа". 
Няма задържане ЗА 72 часа! Няма! Съгласно чл. 64, ал. 2 от НПК явяването на обвиняемия пред съда (когато е направено искане от прокурора до съда за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража или домашен арест - бел. моя) се осигурява незабавно от прокурора, който при необходимост може да постанови задържане на обвиняемия ДО 72 часа за довеждането му пред съда. 

От законовата норма следва, че единствената легитимна цел на това задържане е да осигури присъствието на обвиняемия в съда за разглеждане на прокурорското искане за вземане на мярка за неотклонение задържане под съража. То не може да обслужва разследващите органи да провеждат "на спокойствие" разследване, още по-малко да бездействат до изтичане на максималния му срок, като така превърнат задържането в своеобразно наказание лишаване от свобода, което не е наложено от съда. Задържането по чл. 64, ал. 2 от НПК може да продължи от няколко часа до най-много 72 часа. Кой срок на задържането ще бъде определен като необходим за довеждането на обвиняемия пред съда, зависи от всеки конкретен случай.

В тази посока следва да бъдат преценени разстоянието от мястото на задържането до съда (разстоянията в България не са големи и страната се преминава на длъж и на шир за само няколко часа); здравословното състояние на обвиняемия, което може да налага и лекарска намеса, включително и в болнично заведение; (не)възможността на упълномощения от него защитник да участва по делото и изчакването му и др. За съжаление нерядко прокурорите внасят исканията си до съда за вземане на мярка за неотклонение задържане под стража (и домашен арест) малко преди изтичане на максималния 72 часов срок, без да е съществувала обективна необходимост обвиняемият да бъде задържан за този срок. Следователно винаги, когато обвиняемият е могъл да бъде представен пред съда по-рано, но това не е сторено, дори да е представен в рамките на 72 часа от задържането му, ще е налице произвол при упражняване на държавната репресия“.

Общо гласували: 20

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
15 гласували / 75%
Да
5 гласували / 25%