ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ: БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА БЛОКИРА ПЪТЯ НА МАКЕДОНИЯ КЪМ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Автор: 5 GmediA 13:02, 1 август 2019
Източник: Снимка БГНЕС

България няма да блокира пътя на Македония в Европейския съюз. Нашият интерес е Македония да бъде в НАТО. Трябва да ускорим изграждането на Коридор №8. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на съвместна пресконференция с македонския си колега Зоран Заев, предаде специалният пратеник на БГНЕС в Скопие.

Премиерът Борисов подчерта, че“ България по никакъв начин не се меси в делата на Македония“.

„Не мога да си представя, че може да се стигне до ситуация, в която аз да вдигна ръка срещу Македония. Дори не мога да си помисля, че може да се стигне до блокиране на започването на преговорите на Македония за Европейския съюз“, каза Борисов, отговаряйки на въпрос дали България може да попречи за започването на преговори на Македония за членство в ЕС по-късно тази есен.

От своя страна македонският премиер Зоран Заев заяви, че приятелството между България и Македония е пример за цяла Западна Европа.

„Без Договора за добросъседство и приятелство между двете страни нямаше да бъде възможен и Договорът от Преспа. България има интерес Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС. България беше една от първите, които ратифицираха Договора на Македония за НАТО“, каза Заев.

Македонският премиер заяви, че заедно с Борисов са се разбрали да насърчат работата на комисията по историческите въпроси. Той припомни, че е постигнат напредък, защото комисията вече е решила въпроса за четири личности от общата ни история.

„Гоце Делчев е герой, който ни обединява“, категоричен е Заев.

Сгреших, когато ви нарекох "северномакедонци" и се извинявам. Това каза министър-председателят в отговор на журналист от македонска медия във Владата на Република Северна Македония. На днешното заседание се извиних. Сега вие пак ме питате и аз пак се извинявам, щом това ви е важно. А преди това казах, че Гоце Делчев е българин, който се е бил за свободата на Македония. За да не ми задавате подобни въпроси занапред, по повод теми, свързани с Гоце Делчев, въстания, организации, ВМРО, вече се обръщайте към председателя на комисията проф. Ангел Димитров. Искам да избегнем подобни сценарии с политически нападки впоследствие, обясни Борисов

Двамата министър-председатели заявиха, че Европа високо оценява тяхната политика и по тази причина е дала възможност на двете страни съвместно да председателстват през предстоящата година Берлинския процес за Западните Балкани.

Българският премиер се извини на своите македонски приятели, че неволно е използвал в Сараево термина „северномакедонски“.

Зоран Заев отбеляза, че за последните две години от подписването на Договора, той се е отразил положително на търговските отношения между България и Македония, допринасяйки значително за нарастването на стокообмена и взаимните инвестиции. 

КОМЕНТАРИ

От: Мафията ГЕРБ 8 декември 2019
От престараване да изкара обвиняемите от "Тад груп" виновни, специализираната прокуратура допусна гигантски гаф - публикува ЕГН-тата на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и депутата от ДПС Делян Пеевски, пише ClubZ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 11

Анкета

КОЙ НОСИ ГЛАВНАТА ВИНА ЗА ВОДНИЯ РЕЖИМ В ПЕРНИК, СПОРЕД ВАС?
Министърът на околната среда
6 гласували / 54.55%
Министърът на регионалното развитие
3 гласували / 27.27%
Бившият кмет на Перник
2 гласували / 18.18%