ЕС ИЗБРА КРИСТАЛИНА ГЕОРГИЕВА ЗА СВОЙ КАНДИДАТ ЗА РЪКОВОДИТЕЛ НА МВФ

Автор: 5 GmediA 13:11, 3 август 2019
Източник: БГНЕС

Европейският съюз номинира Кристалина Георгиева за шеф на Международния валутен фонд. Решението дойде след седмици на напрегнати преговори между 28-те страни, които често изглеждаха в задънена улица.

Българката се конкурираше с още четирима икономисти, но до днешните последни кръгове на гласуване останаха само двама кандидати – тя и холандецът Йерун Дейселблум. Окончателния избор между двамата бе направен след нови 12-часови разговори, като поне две гласувания не определиха кандидат, който да събере исканата подкрепа на 55 процента от държавите в Общността, в които да живеят поне 65 процента от населението на ЕС.

Според АФП, 56 процента от страните в ЕС са гласували за Кристалина Георгиева, но изискването за квалифицирано мнозинство от държави, в които живеят 65 процента от населението на Общността не е било покрито. В държавите, подкрепили Георгиева, живеят 57 процента от 500-милионното население на ЕС. Йерун Дейселблум поздрави след избора Кристалина Георгиева.

Георгиева коментира в Туитър, че за нея е чест да бъда номинирана. "След консултация с главния директор по етика, поисках административен отпуск и ще се откажа от отговорностите си като изпълнителен директор за периода на номинация".

65-годишната Кристалина Георгиева, която е изпълнителен директор на Световната банка, има дълга кариера в тази институция. За да стане директор на Международния валутен фонд, трябва да бъдат променени правилата, които изискват ръководителят да е под 65-годишна възраст.

Изборът на държавите от Европейския съюз не превръща Кристалина Георгиева автоматично в следващия ръководител на МВФ. Кандидатурите за поста могат да се подават до 6 септември, като френският финансов министър Бруно Льо Мер ръководи процеса по избора. През годините, обаче, съществува негласно правило, базираният във Вашингтон МВФ да се ръководи от европеец, а неговата структура близнак Световната банка от американец.

Досега МВФ се ръководеше от Кристин Лагард, която подаде оставка, след като лидерите от страните в Еврозоната я избраха за наследник на Марио Драги на поста директор на Европейската централна банка.

Кандидатурата на Георгиева за ръководител на МВФ се разглежда като опит за умилостивяване на страните от Източна Европа в Общността, след като нито един представител от тях не получи някой от петте топ позиции в Евросъюза след изборите през май, коментира Ройтерс.

С работата си в Световната банка Кристалина Георгиева изгради репутация на защитник на равенството между половете, както и на лидер в борбата срещу климатичните промени, допълва агенцията.

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 15 ноември 2019
Тая пък Сталинка,навсякъде се приспособява,всякога готова да изпълнява брюкселските бюрократични глупости,само и само да е сред привелигерованата брюкселска измет!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 9

Анкета

ЩЕ ПРЕГЛАСУВА ЛИ ВСС КАНДИДАТУРАТА НА ИВАН ГЕШЕВ ЗА ГЛАВЕН ПРОКУРОР?
Да
5 гласували / 55.56%
Не
4 гласували / 44.44%
Не ме интересува
0 гласували / 0%