ОМБУДСМАНЪТ ЗАЩИТИ УВОЛНЕНАТА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА: ТОВА Е ТРЕВОЖЕН ЗНАК ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА ДЕМОКРАЦИЯТА У НАС

Автор: 5 GmediA 16:57, 5 август 2019

Oмбудcмaнът Мaя Мaнoлoвa и увoлнeнaтa диcциплинaрнo oт бoлницa "Aджибaдeм CитиКлиник" Мaя Илиeвa, вoдaч нa прoтecтитe нa мeдицинcкитe cecтри cрeщу ниcкoтo зaплaщaнe и лoшитe уcлoвия нa труд, дaдoхa cъвмecтнa прecкoнфeрeнция. Пoвoдът e ocвoбoждaвaнeтo oт рaбoтa нa Илиeвa, кoeтo ce cвързвa c прoтecтнaтa ѝ дeйнocт.

,,Разтревожена съм, че се преследват хора, които защитават гражданските си права и на хора от тяхната общност. Но това не е първият такъв случай, защото такова нещо има и във Велико Търново, Русе, Враца, Стара Загора... Има уволнен участник в процесите срещу презастрояването на ''Обеля'', има и заведени искове срещу младите хора от ''Спаси София'', които отстояват публично своите каузи. Става въпрос за преследване и отмъщение за тези, които защитават гражданските си права, а това е тревожен знак за състоянието на демокрацията в България'', каза пред журналистите Манолова.

,,Ако натискът продължи и ако властта продължава да се опитва да ги сплашва, ние, пациентите, ще останем наистина без здравни грижи. Защото Мая Илиева няма да остане без работа, защото тя е чудесен специалист и винаги може да си намери работа в Германия, Австрия или Великобритания, където нейните граждански права ще бъдат защитени, но опитът да бъдат мачкани и сплашвани ще ни остави без медицински кадри. Разбира се, можем да си замълчим все едно нищо не е станало, но ще плащаме цената на това всички ние утре'', коментира още омбудсманът.

,,Това, което исках, беше само да работя при по-добри условия на труд и по-добро заплащане. В един момент с директора на болницата стигнахме до едно положение, в което започнах да си търся правата и така на практика се стигна до дисциплинарното ми уволнение. Ясно е, че съм неудобна, но това няма да ме спре, даже ще ме амбицира още повече'', каза на свой ред пред журналистите медицинската сестра Мая Илиева.
Тя заяви, че ще оспори по съдебен път всичко, което пише в заповедта й за уволнение.

,,От болницата потърсиха хора, които да пуснат докладна срещу мен. Синдикатите си стиснаха ръцете с работодателя ми зад моя гръб и така ми беше свален имунитетът на синдикален лидер в болница ''Токуда''. Подписката срещу мен започна да се върти след протеста, който организирах в болницата и е била организирана от сестрите. На мен тази подписка не ми е била показвана, но на всички останали е била предоставена. Не знам колко подписа са били събрани. Иначе още в самото начало, когато се надигна вълната от протести, д-р Кокалов ми каза да си затварям голямата уста, иначе ще се погрижи повече да не работя в болницата'', разкри още медицинската сестра.

От болница „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда” също пуснаха позиция по казуса:

„Във връзка с въпросите от страна на медии по повод дисциплинарното наказание на Мая Илиева ръководството на „Аджибадем Сити Клиник МБАЛ Токуда“ (Болница Токуда) заявява следното:

1. Абсолютен приоритет на групата лечебни заведения „Аджибадем Сити Клиник“ е високото качество на медицинската дейност, сигурността на пациентите, спазването на вътрешното и съотносимото европейско законодателство;

2. Всички управленски и административни решения са подчинени основно на посочения приоритет, а действията на ръководството са съобразени с действащото законодателство;

3. Наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илиева е мотивирано от нейни конкретни действия и бездействия при и по повод изпълнение на непосредствените ѝ професионални задължения в отделението за реанимация и интензивни грижи за пациенти с кардиохирургични заболявания;

4. Поводът за налагане на дисциплинарното наказание са конкретни факти и обстоятелства, които са категорично установени и за които има писмени и други доказателства и свидетелски данни;

5. Смятаме, че опитите наложеното дисциплинарно наказание на Мая Илева да се представи като реакция на ръководството на болницата срещу синдикалната й дейност са несъстоятелни”.

Медицински сестри готвят протести в различни градове в страната срещу уволнението на Мая Илиева.

 

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 22 януари 2020
Какво очаквате от мафиоти и беззаконие!Това са репресии срещу всеки дръзнал да потърси правата си!Наистина в България все още има личности,но няма народ!За този народ солидарност ,обединение,смелост,гражданственост са чужди думи!Докога ще я търпим тази мафия,питам себе си и другите!?На мен ми умръзна и писна една сикаджийска ,мафиотска сган да ми определя живота!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%