ПРОКУРОРИТЕ ПРИЗОВАВАТ ОБЩЕСТВОТО ЗА ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ ИВАН ГЕШЕВ

Автор: 5 GmediA 14:02, 7 август 2019

Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор. Това се посочва в позиция на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет по повод публикувания на 02 август 2019 г. в интернет сайта „capital.bg“ коментар „Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев“, както и във връзка с постъпилата във ВСС Позиция на Асоциацията на прокурорите в България в защита на доброто име на прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура.

 

Ето пълният текст на позицията:

ПОЗИЦИЯ НА ПРОКУРОРСКАТА КОЛЕГИЯ НА ВИСШИЯ СЪДЕБЕН СЪВЕТ
по повод публикувания на 02.08.2019 г. в интернет сайта „capital.bg“ коментар „Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев“, както и във връзка с постъпилата във ВСС Позиция на Асоциацията на прокурорите в България в защита на доброто име на прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура:

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изразява безпокойството си от негативната кампания, реализирана в част от българските медии, срещу заместника на главния прокурор Иван Гешев - кандидат за главен прокурор на Република България, както и срещу прокурорите и следователите, подкрепили неговата кандидатура.

С тревога и загриженост следим тенденциозните и манипулативни коментари, мнения и негативни публикации, накърняващи доброто име, професионалния авторитет и независимостта на прокурори и следователи. Тези прояви създават предубеност и поляризират общественото мнение с цел да дискредитират прокурорската институция и да насочат дебата изцяло извън законоустановената процедура и органа по нейното провеждане.

Подобни тенденциозни внушения присъстват и в посочения материал „Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев“, засягайки и прокурор Силвия Соколова от Специализираната прокуратура, Димитър Петров – административен ръководител на Специализираната прокуратура, и кадровите решения от последните заседания на Прокурорската колегия на ВСС.

Намираме за необходимо да заявим, че професионалният и обществен дебат по провежданата в момента от Пленума на ВСС процедура за избор на главен прокурор, следва да се води със сериозни аргументи и добронамерен тон.

Прокурорската колегия на ВСС призовава обществото и медиите за повече толерантност и отговорност в провежданото обсъждане на номинираната кандидатура за главен прокурор. Това би дало възможност на гражданите сами да направят изводи за качествата на издигнатия кандидат, би запазило независимостта на магистратите, които подкрепиха номинацията, както и непредубедеността на останалата общественост, заявила подкрепа. По този начин се създават гаранции за законосъобразно протичане на независим и обоснован избор от Пленума на Висшия съдебен съвет.

Горната позиция е разпространена от говорителя на Прокурорската колегия на ВСС, съгласно т. 2, пункт втори на „Механизма за публична реакция на ПК на ВСС в случаи на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи“, одобрен с решение на ПК на ВСС по протокол № 9 от 20.03.2019 г.

 

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 22 ноември 2019
Никаква толерантност към прокурорската мафия!Дон Цацарезе е имотен брокер който си " купува" имоти 120 пъти на по - ниска цена ,прикрива всички далавери на дон Дебеланезе и дон Паталогезе!Имотната мафия пред него е като детска организация!Същото е с дон Гешефтари и доказаните връзки на жената с която живее дон Гешефтари и имотната мафия!Отделно тези мафиоти наречени прокурори сключват споразумения с ДДС измамниците и така ние държавата сме загубили 16 милиарда леваот ДДС! Същите препрани мафиоти са и дон Сарафян и дон Георгеевски!Цялата така наречена прокуратура е една легална престъпна организация за рекет,имотни и ДДС далавери и измами,репресии и престъпления под мъдрото ръководство на агента на Държавна сигурност дон Доганезе и неговите най- верни помощници дон Дебеланезе и дон Паталогезе!Зад тях кукловодите им естествено ,че са от Кремъл!Такава е йерархията на мафията в България!Най-ясно и добре го е казал един бивш шеф от средите на магистратите:" Доганчо заповядва на Делянчо,той пък заповядва на главния"! Кратко и ясно!Има ли нещо неясно?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 5

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОМИНИРАНЕТО НА СОТИР ЦАЦАРОВ ЗА ШЕФ НА КПКОНПИ?
Не
5 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%