ЗАРАДИ ПРАСЕТАТА: ПРОКУРАТУРАТА ПОГНА БАБХ ЗА ДЛЪЖНОСТНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И НЕИЗГОДНИ ДОГОВОРИ

Автор: 5 GmediA 09:50, 8 август 2019
Източник: Снимка БНТ

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди на Специализираната прокуратура незабавно извършване на проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от страна на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) заради умъртвяването на животни и ще иска обществените поръчки свързани с обезвреждането на животински отпадъци за две години назад.

Искането за спешна проверка е провокирани от публикувано журналистическо разследване, а именно филмът на журналиста Генка Шикерова “Война на трупове”, който предизвика масово възмущение в социалните медии.

От прокуратурата съобщават, че в хода на проверката от ръководството на БАБХ ще бъдат изискани всички документи по обществената поръчка за обезвреждане на животински отпадъци, обявена от БАБХ през 2017 г.; договорите, сключени от БАБХ за обезвреждане на животински отпадъци в процедура по пряко договаряне чрез мобилни инсинератори през 2018 г.; всички анекси към тези договори, подписани до настоящия момент; документи за всички плащания, извършени от възложителя по договорите и анексите /БАБХ/, на изпълнителите, както и за осъществените от тях дейности, за които са направени плащанията, за установяване на реално преработени и заплатени количества животински отпадъци; документи, удостоверяващи упражнения контрол от страна на БАБХ върху работата на изпълнителите и количествата унищожени животински отпадъци, подлежащи на заплащане; данни за капацитета на инсталациите; мобилни инсинератори на всяка от фирмите изпълнители,както и данни за конкретните преработени количества от тях по време и място.

В хода на проверката Спецпрокуратурата ще изиска информация за състоянието на наличните екарисажи на територията на страната /според филма – във Варна и Шумен/, както и за причините за неползването им за унищожаване на животински трупове особено в настоящата усложнена обстановка.

На проверка ще подлежат и всички заповеди и указания на БАБХ относно предписания сега начин на унищожаване на труповете на умъртвените животни във връзка с болестта Африканска чума по свинете /АЧС/, с цел установяване на причините, поради които тези трупове се загробват, а не се изгарят или обезвреждат по друг начин, както и с цел преценка на евентуалната опасност за здравето на населението от такива действия.

Прокурори и следователи ще проверят внимателно и документите за ползването на мобилните инсинератори в настоящата усложнена епизоотична обстановка, за ползването им при предни такива епидемии /птичи грип, чума по дребните преживни животни/ и за извършените плащания от БАБХ.

От прокуратурата уверяват, че ще предоставят своевременно информация за резултатите от проверката и за последващите им действия.

Информация: БГНЕСКОМЕНТАРИ

От: Коко 22 януари 2020
Не мисля,че ще открият нещо. Всичко е да ни отвлекат вниманието от главният виновник за всички неразбории в държавата който в момента прави някакви опити да прекрие неумението си да управлява.
От: до Коко 22 януари 2020
Може и да си прав, Коко, но все пак основната вина носи този дъртак на снимката! Абсолютен некадърник, корумпиран, крадлив, ненаситен и алчен герберастки слуга, назначен на този пост, за да снася на банкянската мутра! Назначиха го като награда, че дъщеря му - една неграмотна като него разпоретина, си беше извадила на показ циците по време на протестите срещу назначаването на Пеевски за шеф на ДАНС, които протести банкянската мутра и СИКаджийски престъпник с виртуозно коварство използва, за да остане на власт! Много е виновна и на онзи вечно ухилена сливенска селяндурка, така да се каже, земеделската министърка от квотата на незаконната и антибългарска, етническа корпорация ДПС! Впрочем, крушовската биволица от "Позитано", която пък днес го играе много възмутена от умъртвяването на прасетата на хората, е също толкова виновна. Тя и престъпната й и кървава партия от 20 години е дала Земеделското министерство под аренда на един друг изрод - този от боанските сараи, които успя да ликвидира и земеделието, и животновъдството, и всичко! дано най-после този злочест български народ да разбере, че между позитанските и банкянските комунисти няма никаква разлика! Че и двете престъпни групировки са сътворени от един Франкенщайн - БКП и ДС! Дано да го разбере! А инак, Нинова от Крушовица е чудесна артистка! Язък, че се е отдала на политика! Театърът е загубил изключителен талант!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 1

Анкета

ЗАПЛАШЕНИ ЛИ СА СОФИЯНЦИ ОТ РЕЖИМ НА ВОДАТА СЛЕД НОВИТЕ РЕШЕНИЯ ЗА ПЕРНИК?
Да
1 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%