КАК 5G ЩЕ ТРАСФОРМИРА НАЧИНА НИ НА ЖИВОТ?

Автор: 5 GmediA 14:36, 8 август 2019

Самоуправляващи се автомобили, дистанционна роботизирана хирургия, автономни оръжия - всичко това и много повече се предвижда да бъде доставено чрез 5G безжична мрежа, която обещава да преобрази живота ни и да добавя трилиони долари в световната икономика всяка година. 

Ще се родят нови продукти, услуги, бизнес модели и цели индустрии, тъй като 5G осигурява огромен скок и напред в скоростта, капацитета и свързаността в телекомуникациите.

Буквата "G" в 3G, 4G и означава „generation“ (поколение)

5G ще бъде петото поколение безжична мрежа. Стандартите за нея все още обаче не са установени.

За потребителите първите промени ще бъдат по-бързите скорости на мобилните данни - в крайна сметка до 100 пъти по-бързи от тези на 4G, позволявайки на хората да изтеглят пълнометражни филми за секунди. По време на работа тенденцията ще бъде по-голяма автоматизация на задачите и цифрова свързаност, което ще доведе до нова вълна от повишаване на производителността в някои отрасли. 

Учените отбелязват, че това „забързване“ на мрежата е от изключително значение за развитието на виртуалната реалност и автоматичното управление на колите.

За да може една кола да кара на автопилот, разликата в момента на изпращането и получаването на информацията трябва да бъде минимална. За тази цел 5G мрежата е разработена така, че закъснението да бъде под 1 милисекунда.

Мобилните устройства ще бъдат способни да изпращат и получават информация за по малко от една хилядна от секундата.

За достигането на тази скорост, разбира се, са нужни нови технологии и инфраструктури, които да направят всичко това възможно на практика.

Радиочестотния спектър на безжичните мрежи не е променян от ранното им въвеждане в света на мобилните устройства. Колкото повече хора използват интернет обаче и пращат и получават информация, толкова по-натоварена става мрежата.

За да компенсират, доставчиците увеличават честотите, на които да се предава информацията.

По-високата честота на вълните позволява по-добрата комуникация по мрежата, но има един проблем – вълните лесно се поглъщат от листата на дърветата и сградите.

За да се преодолее този недостатък са нужни повече станции, разпръскващи сигнала. За щастие тези станции са малки, наричат се „малки клетки“. Достатъчно е да се поставят на покрива на някоя сграда или сателита кула.

Това минимализиране на станциите е голямо предимство за 5G мрежата – с много антени в една станция се обслужват много потребители едновременно.

Опасен ли е 5G интернетът за здравето ни?

Както към всичко ново и още повече що се отнася до радиовълни и нови технологии, е нормално да подхождаме с недоверие и скептицизъм.

Някои потребители се притесняват от радиацията, която биха предиззвикали тези вълни.

„Често има объркване между йонизираща и нейонизираща радиация, тъй като терминът „радиация“ се използва и за двете. Всички видове светлина са радиация, просто защото представляват енергия, движеща се в пространството. Йонизиращата радиация е тази, която е опасна, защото тя може да разрушава химичните съединения“, разяснява Кенет Фостър, професор по биоинженерство към Пенсилванския щатски университет.

Йонизиращата радиация е причината, поради която се мажем със слънцезащитен крем, когато се излагаме на слънце, защото ултравиолетовите лъчи могат да разрушават връзките в клетките и да нарушат нашата ДНК.

Единствената ситуация, когато радиовълните са йонизиращи, е когато стоим в близост до силен предавател.

Въпреки това много от потребителите вярват, че и нейонизиращата радиация може да нанесе щети като мозъчен тумор, хронична мигрена и други.

През 2018 г. Националната токсикологична програма публикува резултатие от свое дългогодишно изследване. Проучването открива, че радиочестотната радиация на 2G и 3G мрежите може да доведе до мозъчен тумор при мъжките плъхове, но не и при мишките и женските плъхове. За изследването животните са изложени на четири пъти по-висока радиочестотна радиация от позволената за хората.

„Мисля, че 5G ще има трансформиращо влияне върху живота ни и ще позволи фундаментални нови неща“, коментира Хариш Кришнасвами, професор по електрическо инженерство към Колумбийския университет в Ню Йорк, цитиран от Vesti.bg.

Тагнато в: 5G

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 5

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОМИНИРАНЕТО НА СОТИР ЦАЦАРОВ ЗА ШЕФ НА КПКОНПИ?
Не
5 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%