СЪДЪТ ВЪРНА ЗАД РЕШЕТКИТЕ СОБСТВЕНИКА НА „ТАД ГРУП“, БИЛ ОПАСЕН ЗА ОБЩЕСТВОТО

Автор: 5 GmediA 11:21, 9 август 2019
Източник: Снимка БГНЕС

Апелативният спецсъд върна в ареста обвинения в подбудителство за кибертероризъм собственик на „ТАД Груп“ Иван Тодоров, предаде БГНЕС.

Вчера, по делото за мярката за неотклонение на собственика на “ТАД Груп”, се появи и служителят на фирмата Кристиян Бойков, който е извън ареста. Искането на адвокатите на Тодоров Бойков да бъде разпитан не беше уважено. Отхвърлено беше и искането на прокуратурата делото да се гледа при закрити врата.

След решението на съда прокурор Евгения Станкова, каза че са доволни от него. „В рамките на много кратък срок от време бяха събрани значителен по обем доказателства”, подчерта тя. „Съдът оцени всички доказателства по делото в тяхната съвкупност. Тези, които бяха събрани и представени на първото разглеждане на делото, сега представихме и допълнителни доказателства. Съдът взе решение, че обвиняемият е обществено опасна личност и има достатъчно доказателства да се приеме обосновано предположение, че той е извършител на престъплението, за което е обвинен“, каза прокурорът в Апелативна специализирана прокуратура Даниела Ангелова.

„След масираната атака тази седмица, напълно очаквахме да има такъв обрат. Не, че сме считали, че същият е обоснован или законосъобразен. Продължаваме да твърдим, че доказателства за подбудителство няма. Считам, че това е едно удовлетворяване на общественото напрежение по случая, позоваване има и на доказателства, които се тълкуват неправилно“, заяви адвокат Ина Лулчева. Адвокат Георги Стефанов посочи, че съдът е направил фактическа грешка. „Той се позова на снимки, в които участват други лица. Това е абсолютна фактическа грешка. Най-вероятно по-нататък ще я ползваме, защото на практика той се позова на доказателства, които не касаят Иван Тодоров и съвсем явно вие станахте свидетели на това нещо“, каза защитникът.

Припомняме, че фирма "Тад Груп" е заподозряна за хакерската атака срещу НАП. Изтичането на данни след хакерската атака на сървърите на НАП засегна около 5,1 млн. български граждани. Около 4 млн. от тях са на живи хора, останалите са на починали лица.

Преди седмица Тодоров бе задържан на Летище София при завръщането си от Канада и му повдигнаха обвинения за подбудителство към кибертероризъм заради кражбата на данни от НАП. Тодоров е на свобода срещу гаранция от 100 000 лв.

Прокуратурата протестира мярката за неотклонение парична гаранция. Вече стана ясно и че защитата на собственика на „ТАД Груп” иска намаляване на гаранцията му.

Oт прокуратурата разпространиха част от доказателствата, събрани по делото. Това доведе до нов теч на лични данни. В разпространения имейл от обвинението не бяха заличили ЕГН-та.

Извън ареста са и другите двама обвиняеми - търговският директор Георги Янков и служителят Кристиян Бойков.КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 5

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ НОМИНИРАНЕТО НА СОТИР ЦАЦАРОВ ЗА ШЕФ НА КПКОНПИ?
Не
5 гласували / 100%
Да
0 гласували / 0%
Не мога да преценя
0 гласували / 0%