ОФИЦИАЛНО: "РОСАТОМ" ЩЕ УЧАСТВА В НАДПРЕВАРАТА ЗА РЕАЛИЗАЦИЯ НА АЕЦ "БЕЛЕНЕ"

Автор: 5 GmediA 09:22, 14 август 2019

От страна на "Росатом" е потвърдено желанието за участие в реализацията на проекта АЕЦ "Белене", но, разбира се, очакваме крайната дата - 19 август, когато ще видим всички заявления на компаниите, които искат да участват в реализацията на този проект. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ.

Петкова не смята, че би имало реакция от страна на Европейската комисия, ако "Росатом" спечели проекта.
"За нас е важно да успеем да реализираме нашата идея за осъществяване на проекта АЕЦ "Белене", защото той ще бъде необходим и от гледна точка на енергийната сигурност на страната в следващите години", допълни тя.

Тя посочи, че на 19 приключва първият етап от процедурата, а след това ще се изготви кратка листа на всички желаещи и страната ни ще реши с кои компании да води преговори за строителството на АЕЦ "Белене".

Министър Петкова изтъкна, че в рамките на държавното посещение в Туркменистан са били осъществени две възможности за обсъждане на отношенията на България с Туркменистан - заседание на междуправителствената комисия и участие в първия Каспийски икономически форум.
"Така че в рамките на тези две събития темата енергетика беше една от най-обсъжданите. Това е съвсем логично, тъй като Туркменистан е четвърта в света по запаси на природен газ. Това е Каспийският регион, на който ние изключително много разчитаме, за да реализираме своите приоритети за диверсификация“, каза министър Петкова.

Енергийният министър каза, че дебатът за статута на Каспийско море, който преди е възпрепятствал доставянето на природен газ от Туркменистан, е бил уреден през миналата година.

КОМЕНТАРИ

От: Лъч светлина 19 октомври 2019
" Росатом" ще спечели така наречения конкурс за АЕЦ" Белене"!Това е толкова явно и сигурно,защото зад него стои Кремълската мафия,а тя отдавна е завладяла България -от 1944г.Сега прави поредната хватка за ограбването и дирижирането на България за нейните престъпни цели!Българските политици са само маши на Кремълската мафия и долнопробна сган!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 2

Анкета

ТРЯБВА ЛИ ИК НА БФС ДА ОДОБРИ ОСТАВКАТА НА БОРИСЛАВ МИХАЙЛОВ?
Да
2 гласували / 100%
Не
0 гласували / 0%