ОПАСНОСТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ТУРИЗЪМ: БРИТАНСКИ ЛЕТОВНИЦИ УМИРАТ ОТ ЛЕГИОНЕРСКА БОЛЕСТ СЛЕД ПОЧИВКА В СЛЪНЧЕВ БРЯГ

Автор: 5 GmediA 08:55, 23 август 2019

Британски медии пишат за смъртта на двама туристи, почивали през юни по българското Черноморие.

Двама британски летовници са починали от легионерска болест, след като се върнаха у дома от почивка в един и същи хотел в България, пише Би Би Си.

Туристите са били настанени в хотел „Калофер“ в Слънчев бряг. След завръщането им у дома здравословното им състояние рязко се е влошило. Починали са със симптоми на така наречената легионерска болест.

„Брайън Тейлър на 75 години от Хъдърсфийлд почина през юли, месец след почивката си в хотел „Калофер“.

Следва смъртта на Джон Коуан на 43 години от Ланаркшир , който също е бил отседнал в същия хотел през юни.

Тяхната туристическа компания Jet2 заяви, че в два независими теста на акредитирана във Великобритания лаборатория не са открити данни за замърсяване в хотела.

И двете семейства заплашват с граждански иск срещу туроператора“, пише Би Би Си.

Ървин Мичъл, адвокат от юридическата фирма, представляваща семейството на един от загиналите, посочва, че се е свързал с друг мъж, който също е бил диагностициран с легионерска болест след почивка в хотел „Калофер“ през юни.

Мъжът е бил приет в болница в индуцирана кома, но се е възстановил.

От компанията Jet2 заявиха, че са прехвърлили всички клиенти и резервации, от хотел „Калофер“ в други места за настаняване и са спрени продажбите за този хотел за тази и следващата година.

В коментар за публикациите от Министерството на здравеопазването заявиха, че хотелите в курортен комплекс „Слънчев бряг“ ежегодно подлежат на планов и извънпланов контрол от РЗИ – Бургас, в това число и контрол за наличие на легионели. Освен това пробите, взети от конкретния хотел в „Слънчев бряг“ преди началото на летния туристически сезон 2019, са отрицателни.

От Министерството на туризма съобщиха, че се самосезират по медийни публикации и ще бъде извършена обстойна проверка по случая. Тя е назначена от министъра Николина Ангелкова и ще установи при какви условия британските туристи са пребивавали там. Проверката ще бъде направена съвместно с другите компетентни институции.

Ежегодно в Европа се регистрират по около 10 000 случая, като водещи страни по брой заболявания са Франция, Германия, Италия и Испания, посочват от МЗ.

Заболяването засяга преди всичко хора в напреднала възраст, пушачи, с хронични белодробни болести, с компрометирана имунна система и/или с хронични заболявания.

Основните начини за заразяване са чрез инхалиране на легионелите с водни капчици от душови уредби, охладителни кули, декоративни фонтани, системи за охлаждане чрез водна мъгла и др.

Заболяването най-често предизвиква тежки пневмонии, като смъртността достига до 10 %. При диагностициране в начална фаза заболяването се лекува ефективно с антибиотични препарати.

 

 

Общо гласували: 8

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 75%
Да
2 гласували / 25%