REUTERS: САЩ ОТТЕГЛЯТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ ЗА ПРОДАЖБА НА РАКЕТИ „ПЕЙТРИЪТ“ НА ТУРЦИЯ

Автор: 5 GmediA 09:17, 23 август 2019
Източник: БГНЕС

Предложението на САЩ да продадат на Турция ракетни системи „Пейтриът“ вече не е актуално, след като Анкара прие руските системи С-400, съобщиха от Държавния департамент, предава Reuters.

"Неколкократно обяснихме на Турция, че последната ни оферта за продажба на системите "Пейтриът" ще бъде оттеглена, ако приемат доставката на С-400. Предложението ни за "Пейтриът" изтече", е заявил източник от американското правителство.

Изявлението идва няколко седмици след като Турция се похвали с първата доставка на части от противовъздушните системи С-400 съгласно договор за 2,5 млн. долара, подписан през декември 2017 г.

Заради сделката Вашингтон на няколко пъти заплаши, че може да се провали и сделката за покупка на изтребители F-35, които на практика Анкара вече е започнала да плаща. Турция е една от първите страни партньорки в разработването на модерния изтребител. Ако тя отпадне, ще се освободи позциция за Япония, която миналата седмица обяви амбициите си да стане партньор в програмата и да закупи голямо количество изтребители.

От своя страна Анкара, член на НАТО, многократно увери, че няма да се откаже от закупуването на С-400 независимо от натиска на САЩ, който предупреждава, че руските системи не са съвместими със стандартите на Атлантическия алианс.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 99

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
59 гласували / 59.6%
Борислав Игнатов
19 гласували / 19.19%
Борис Бонев
16 гласували / 16.16%