НОВА ПОРЦИЯ САНКЦИИ НА САЩ КЪМ РУСИЯ ЗАРАДИ "СКРИПАЛ"

Автор: 5 GmediA 09:01, 26 август 2019

Вторият пакет от американски санкции срещу Русия във връзка със случая „Скрипал” влезе в сила днес в полунощ, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Вторият пакет от санкции по Закона за контрол на химическите и биологичните оръжия заради случая „Скрипал“ влезе в сила, тъй като според Ващшингтон Москва е предоставила законови гаранции за неизползването на химическо и биологично оръжие.

Първият пакет влезе в сила на 27 август 2018 г.

В съответствие с тези санкции американската помощ за Русия е прекратена по Закона за чуждестранна помощ от 1961 г., „с изключение на спешната хуманитарна помощ, храна и други селскостопански продукти“.

Държавният департамент престава да издава лицензи за износ на руски държавни компании за американски оръжия и продукти с двойна употреба, с изключение на износа, необходим за космическото сътрудничество и както и продукти, необходими за осигуряване на безопасността на полетите на гражданската авиация.

На Русия също са отказани „всякакви заеми, кредитни гаранции и друга финансова подкрепа“ от която и да е американска институция.

Съдържанието на втория пакет

Новият пакет санкции включва ограничения върху руския държавен дълг и обещанието на Вашингтон да обезкуражи международни финансови институции като МВФ и Световната банка да отпускат заеми на Москва. На американските банки ще бъде забранено да дават заеми на руското правителство не в рубли.

Освен това ще бъде наложена забрана за износ на продукти с двойна употреба в Русия, които могат да бъдат използвани за разработване на химически и биологични оръжия.

Администрацията обаче не предприе някои предвидени по-строги мерки като опцията за намаляване на нивото на дипломатическите отношения и забрана на полетите на държавните авиокомпании. Последната мярка би „ударила” „Аерофлот”. Не беше приложена и възможността за забрана на всеки внос от Русия, включително нефт и нефтопродукти.

КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 96

Анкета

ЗА КОГО БИХТЕ ГЛАСУВАЛИ, АКО ИЗБОРИТЕ ЗА КМЕТ НА СОФИЯ БЯХА ДНЕС?
Мая Манолова
57 гласували / 59.38%
Борислав Игнатов
18 гласували / 18.75%
Борис Бонев
16 гласували / 16.67%