НОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ДОРАЗГРАБВАНЕ НА КТБ

Автор: 5Gmedia , 15:28, 28 февруари 2019

ДПС, ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха поредни поправки в Закона за банковата несъстоятелност.  В мотивите вносителите не посочват, че те са свързани специално с КТБ, но, според Frognews, ясно прозира намерението да се улесни именно придобиването на апетитни активи от фалиралата банка чрез непрозрачните условия на прякото договаряне.

Новите промени предвиждат имуществото на дадена банка (напр. разграбената КТБ) да се продава "чрез пряко договаряне" и "без първоначална продажна цена", ако то вече е било предлагано на публична продан три пъти и не е било реализирано. Така синдиците на КТБ ще получат още повече власт да продават активи с пряко договаряне, т.е. на тъмно.

И в момента има законова възможност да се направи пряко договаряне, ако на търгове с явно или тайно наддаване не се яви купувач. Това обаче може да стане след разрешение на Фонда за гарантиране на влоговете. С новите текстове тази необходимост отпада и на синдиците ще могат директно да преминат към пряко договаряне.

С други поправки вносителите предлагат да се премахнат държавните такси, които синдиците дължат при водене на делата, най-вече при оспорването на цесии.

Вносители са  депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид. Този път не участва третият от тройката, която обичайно предлага поправки в законите, засягащи КТБ - Делян Пеевски, коментира в.Сега. Проектът, обаче, е подкрепен от  Данаил Кирилов, председател на правната комисия и депутат от ГЕРБ.

Общо гласували: 7

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
5 гласували / 71.43%
Да
2 гласували / 28.57%