НОВ СКАНДАЛ ОКОЛО ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ: ИМА РАЗМИНАВАНЕ В ДОКУМЕНТИТЕ МУ ЗА ЕЗИКОВА КВАЛИФИКАЦИЯ

Автор: 5 GmediA 07:34, 29 август 2019

Българското дипломатическо дружество призова правителството да отмени назначението на Пламен Георгиев за генерален консул във Валенсия.

Това се посочва в официално съобщение на управителния съвет на организацията.

„БДД е удивено и възмутено от пламенната защита и от обосновката за назначаването на Пламен Георгиев като генерален консул във Валенсия”, пише в позицията.

От дружеството възразяват срещу решението Георгиев да замине консул във Валенсия с аргументите, че то нарушава Закона за дипломатическата служба и посочват, че е било посрещнато с критики от сънародниците ни в испанския град. В същото време цитират текст от същия закон, в който се посочва, че подобно назначение трябва да е на лице с „изявена личност, което се ползва с безспорно добро име и авторитет” в България.

Междувременно вчера възникнаха нови въпроси около квалификацията на Пламен Георгиев. Владее ли обаче Пламен Георгиев Испански език? Автобиографията му, качена в сайта на парламента, посочва, че ексшефът на Антикорупционната комисия иманиво на Испански език „А2”, предаде бТВ

Ниво „А2”, според европейските критерии за познания по езици означава, че „Мога да общувам при изпълнението на лесни и обичайни задачи, които изискват само лесен и пряк обмен на информация по познати теми и дейности. Мога да участвам с кратки реплики, дори и да не разбирам достатъчно, за да водя като цяло последователен разговор.”

Експертите приемат за владеене на език нивата от „В1” нагоре.

Вчера премиерът Бойко Борисов защити назначаването на Пламен Георгиев за консул във Валенсия.

„Пламен Георгиев е с няколко образования, хиляди награди. С милиарди задържани и конфискувани средства. С няколко езика. Има достатъчна езикова подготовка.”, отговори на въпрос на bTV Борисов.

Ден по-късно в публичното пространство се появи нова диплома на Пламен Георгиев – сертификат за владеене на испански език, ниво „В1”. Документът е разпространен от вестник „24 часа”.

Видно от сертификата, Георгиев е преминал обучение от 140 часа, за да придобие ниво „В1”. Дата на издаване е 2 март 2017 г.

В биографията си пред парламента, Пламен Георгиев обявява ниво на испанския си „А2”. Според  сертификата, разпространен днес, бившият антикорупционен шеф е придобил по-високото ниво – „В1”, година по-рано.

Това е става ясно от датата 8 февруари 2018 г., на която е подписана биографията на Георгиев в сайта на Народното събрание.

Българи в Испания с петиция срещу идването на Пламен Георгиев като консул

Защо, когато е предложен за председател на КПКОНПИ, Пламен Георгиев предпочита да спести на народните представители, че владее Испански език на задоволително ниво, а вместо това пише, че познанията са му базови, все още не е ясно.

Школата, издала сертификата на Георгиев за ниво „В1” е „Никанор” ООД. През 2016 г. дружеството изпълнява обществена поръчка за „Провеждане на чуждоезиково обучение по Испански език”, възложена от тогавашната Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество. Договорът е подписан от Пламен Георгиев и главният счетоводител на Комисията Снежина Стефанова.

 

Общо гласували: 8

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 75%
Да
2 гласували / 25%