НОВО ПРИЛОЖЕНИЕ НА НАП НИ ИНФОРМИРА КОИ ОТ ЛИЧНИТЕ НИ ДАННИ СА БИЛИ ХАКНАТИ

Автор: 5 GmediA 14:54, 5 септември 2019
Източник: Снимка БГНЕС

Данъчните решиха да уведомят българите кои от личните им данни са станали обект на хакерската атака на НАП. За целта приходната агенция пусна второ приложение, чрез което всеки гражданин може да разбере какви негови лични данни са били неправомерно разпространени.

Електронната услугата е публикувана в специално разработен сайт, чрез който НАП ще продължи да информира засегнатите лица.

Проверката изисква въвеждане на персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, или квалифициран електронен подпис (КЕП), който съдържа ЕГН.

Извън интернет гражданите могат да получат информация за типа лични данни, които са изтекли при хакерската атака и във всеки офис на НАП, след като представят документ за самоличност.

За българските граждани, които не разполагат с ПИК и КЕП, а живеят дългосрочно в чужбина и заради това нямат възможност и да посетят офис на НАП, има телефонен номер за връзка с НАП от чужбина - +359 2 9859 6801.

Чуждестранните лица, за които има разпространени лични данни, ще бъдат уведомени от данъчната си администрация.

Новата надградена услуга, предоставяща информация за неправомерно достъпените и незаконно разпространени лични данни, замества съществуващата досега проверка, която се извършваше с ЕГН и телефонен номер, посочват от НАП.

 

КОМЕНТАРИ

От: зоро 21 ноември 2019
понеже некадърниците допуснаха левашки пробив сега искат да им ходим на крака да си вадим ПИК.елементарното хакерче ги остави по бели гащи.за съжаление си е подбрал незначителна цел.огромно количество данни,които да притеснят огромна маса от незначителни и невинни субекти.можешеда отстреля едър, мазен дивеч.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Общо гласували: 3

Анкета

СПАЗВАТЕ ЛИ КОЛЕДНИТЕ ПОСТИ?
Не
2 гласували / 66.67%
Да
1 гласували / 33.33%
За кратко
0 гласували / 0%