БЕЗРЕДИЦИ НА "ЖЪЛТИТЕ ЖИЛЕТКИ" ДОВЕДОХА ДО СТОТИЦИ АРЕСТИ ВЪВ ФРАНЦИЯ

Автор: 5 GmediA 10:14, 8 септември 2019

Най-малко 89 души са задържани в резултат на протестите на "жълтите жилетки" в Париж, съобщават от префектурата на столичната полиция, цитирани от РИА Новости.

Според вестник „Паризиен“ по време на съботните демонстрации във Франция са задържани над 120 души: 89 в Париж, 26 в Руан, шестима в Бордо и двама в Монпелие. Десетки демонстранти излязоха по улиците на Париж, предаде БГНЕС.

"Участието на силите на реда по време на демонстрациите в Париж доведе до задържането на 89 души, особено по време на хулиганските шествия", се казва в съобщение на полицията в Париж в „Туитър“.

Вестникът, позовавайки се сведения от префектурата на полицията, пише че от 2 (според властите) до 3 хиляди демонстранти (според организаторите) са се събрали на протестите в Монпелие. Според телевизионният канал BFMTV в акцията са участвали около 500 радикали. В града е имало сблъсъци, протестиращите са организирали погроми и са хвърлили коктейл Молотов в полицейска кола, а полицията е използвала сълзотворен газ.

В Руан „жълтите жилетки“ са хвърляли предмети срещу полицията и са предизвиквали палежи. Служителите на реда са използвали сълзотворен газ срещу тях. В Бордо над 100 пожарникари и няколко десетки жълти жилетки са излезли на улиците.

Мащабните протести на "жълтите жилетки" започнаха във Франция на 17 ноември 2018 г. с изискването да не се вдигат данъкът върху горивата и цените на газа.

Общо гласували: 8

Анкета

ОДОБРЯВАТЕ ЛИ ВЛИЗАНЕТО НА БЪЛГАРИЯ В ЕВРОЗОНАТА?
Не
6 гласували / 75%
Да
2 гласували / 25%